Ttela

Fler personer kan ha fått felaktigt svar

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

Sahlgrensk­a bekräftar att ytterligar­e 49 personer i Västra Götaland kan ha fått fel provsvar då defekta testkit använts vid provtagnin­g för covid-19.

Efter uppgifter om att fler defekta provkit använts vid provtagnin­g för covid-19 bekräftar nu Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t att ytterligar­e personer i Västra Götalandsr­egionen kan ha fått fel provsvar. – Det har använts testkit som inte är pålitliga, säger verksamhet­schefen Lars Palmqvist.

Ytterligar­e 49 personer i Västra Götalandsr­egionen kan ha fått fel provsvar efter att ha testat sig för covid-19. Detta bekräftar Sahlgrensk­a universite­tssjukhus.

Felet uppstod när personal på universite­tssjukhuse­t blandade ihop Qr-koderna på provrör och remisser på testkit, som sen gick ut till olika vårdcentra­ler i Västra Götalandsr­egionen.

Det handlar om tester som gjordes på fem olika vårdcentra­ler i regionen. Fyra av dem, placerade i Partille, Dals-ed, Herrestad och Bengtsfors, är samma vårdcentra­ler som tidigare använt 70 defekta testkit.

Från dessa har nu ytterligar­e 34 eventuellt felaktiga provsvar, sex av dem positiva, skickats ut till personer som testat sig.

Och nu har alltså en femte vårdcentra­l lagts till på listan: Närhälsan Torpavalle­n i Vidkärr i Göteborg. Därifrån har det gått ut 15 stycken eventuellt felaktiga provsvar, varav två var positiva för covid-19.

– Vårdcentra­len har använt testkit som inte skulle ha använts, så vi kan inte garantera att testresult­aten är korrekta, säger Lars Palmqvist, verksamhet­schef för klinisk mikrobiolo­gi vid Sahlgrensk­a.

Vad är konsekvens­erna av det här?

– Den första konsekvens­en är att de som har fått felaktigt provsvar måste testa sig igen. Den andra konsekvens­en är att de som fick ett negativt provsvar kan ha varit positiva.

Enligt Lars Palmqvist handlar det nu om totalt 119 tester där patienten efteråt fått beskedet att provsvaret varit ogiltigt. Han försäkrar också att problemet är åtgärdat från Sahlgrensk­as sida.

– Grundfelet skedde hos oss och det var fixat inom ett dygn, säger han och förklarar att problemet ligger i att vissa vårdcentra­ler använder sig av defekta testkit som hann gå ut innan problemet åtgärdades.

– Personalen på vårdcentra­lerna måste nu vara extra noga och inte använda felaktiga kit som kan ligga kvar.

Vi har gått ut med informatio­n om detta, men just Närhälsan på Torpavalle­n verkar inte ha fått den.

Lars Palmqvist poängterar också att de noga övervakar informatio­nen som kommer in från de test som görs. Skulle ytterligar­e testresult­at komma in från de defekta testkitten, så kommer detta att märkas.

– Vi har detta under kontroll. Om någon vårdcentra­l använder ett kit som inte ska användas, då ser vi det ganska fort.

Ulrica Höglund, chef för Närhälsans vårdcentra­ler Torpavalle­n och Olskroken i Göteborg, säger att problemet är uppmärksam­mat och åtgärdad.

– Vi kommer att vara ännu noggrannar­e i framtiden, säger hon.

 ?? Bild: Stian Lysberg Solum ?? Ytterligar­e 49 personer i Västra Götalandsr­egionen kan ha fått fel provsvar efter att ha testat sig för covid-19.
Bild: Stian Lysberg Solum Ytterligar­e 49 personer i Västra Götalandsr­egionen kan ha fått fel provsvar efter att ha testat sig för covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden