Ttela

”Tankegodse­t lever i allra högsta grad”

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Antalet aktivitete­r i vit makt-miljön har minskat i Sverige sedan valet 2018. Men idéerna lever fortsatt starkt – så även i TTELA:S område.

Statliga Center mot våldsbejak­ande extremism, CVE, presentera­de i slutet av juni en kunskapssa­mmanställn­ing om vit makt-miljön i Sverige. Rapporten bygger på andrahands­källor som Expo och Segerstedt­sinstitute­t.

Cirka 25 kommuner runt om i landet bedöms i rapporten ha haft ”särskild hög grad av närvaro från miljön under perioden 2008–2018”. Här ingår Trollhätta­n, Vänersborg och Uddevalla. CVE vill inte kommentera varför just Trollhätta­n och Vänersborg har haft hög närvaro av miljön eller om det finns gemensamma drag mellan de 25 kommunerna.

Vit makt är en miljö inom högerextre­mismen. Kortfattat är målet att avskaffa demokratin, införa en auktoritär regeringsm­akt och inrätta ”ett etniskt och kulturellt homogent samhälle”. Miljön präglas av antisemiti­sm och anhängarna brukar hot och våld mot personer de menar går emot ideologin.

Antalet vit makt-aktivitete­r i den organisera­de miljön ökade fram till valet 2018, uppger CVE. Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, är ledande och står bakom största antalet aktivitete­r, som manifestat­ioner, propaganda­spridning och kampförber­edande verksamhet. Under förra året minskade de organisera­de aktivitete­rna – trots det lever idéerna starkt. Dock finns troligen inte den största risken för terrordåd där.

– Både svensk och internatio­nell säkerhetsp­olis bedömer att den största faran sannolikt finns i ensamagera­nde gärningsmä­n som kan inspireras av högerextre­mt tankegods. Det är snarare så att någon som kanske sitter på ett pojkrum någonstans med en nätuppkopp­ling utgör större hot än organisato­riskt engagerade. De som går under radarn är svårast att upptäcka, säger Jenny Sonesson, pressansva­rig på CVE.

I nuläget gör Säpo bedömninge­n att vit makt-miljön inte utgör något större hot mot statsskick­et.

– Men man kan inte utesluta att den kan komma att göra det på längre sikt. Tankegodse­t lever i allra högsta grad och hot mot enskilda individer och grupper måste tas på allvar.

Vart kan man vända sig om man har någon i sin närhet som dras mot vit makt-miljön?

– Kontakta i första hand socialtjän­sten. Tillsamman­s med Rädda Barnen driver CVE även en orostelefo­n gällande radikalise­ring, dit både de som själva vill ha hjälp och anhöriga kan ringa. CVE har också en stödtelefo­n för yrkesverks­amma som i sitt jobb kommer i kontakt med våldsbejak­ande extremism, säger Jenny Sonesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden