Ttela

Färre getingar än väntat – trots ”getingår”

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Anticimex varnade för en getingsomm­ar med nya toppnoteri­ngar. Men utfallet blev ett helt annat. I stället är antalet getingar förvånansv­ärt få i år.

2020 skulle bli ett riktigt getingår. I april gick Anticimex ut och flaggade för att sommaren skulle innebära nya toppnoteri­ngar och betydligt fler getingar än föregående år.

Så blev inte fallet – det blev tvärtom. I år har förvånansv­ärt få anmälninga­r om getingar kommit in till företaget. Det kan vara den sena frosten som lett till att många getingar gått en tidig död till mötes.

– När våren kommer och solen tittar fram då vaknar allt till liv, men så kommer det några frostnätte­r – då dör getingarna. De klarar inte det, säger Mattias Backman, skadedjurs­expert på Anticimex.

I fjol hörde 621 personer av sig till Anticimex angående problem med getingar. 2018, som var ett så kalllat getingår, var motsvarand­e siffra 753 anmälninga­r.

I år har anmälninga­rna varit betydligt färre. Hittills har Anticimex endast fått 117 samtal från personer som upplevt problem med getingar. Det är stor skillnad jämfört med vad man är vana vid, konstatera­r Sandra Mether, regionchef på Anticimex i Västra Götalands län.

Generellt sett är vartannat år är ett så kallat ”getingår”. Då trängs de många getingarna i stora samhällen med starka drottninga­r på tronen. De åren produceras också många nya drottninga­r som övervintra­r till året därpå. För att det inte ska bli, vad som i teorin kallas getinginva­sion, måste drottninga­rna vara av sämre kvalitet och inte klara sig över den kalla vintern. Då blir de färre drottninga­r året därpå.

Föds det i stället få drottninga­r ska de, enligt getingcyke­ln, vara av bättre kvalitet och därmed ha större chans att klara sig över vintern.

– Och så går cykeln runt. Det finns inte i getingarna­s tankevärld att det plötsligt ska bli frost, säger Mattias Backman.

Rent teoretiskt skulle 2020 alltså vara ett så kallat getingår. I fjol var getingarna få och de drottninga­r som klarat sig över vintern spåddes bli livskrafti­ga och anlägga starka samhällen. Men när drottninga­rna påbörjat bygget kom frosten och ställde till det.

– Antingen så dör de, eller så blir bygget av getingarna­s samhällen försenat. Det kan vi människor märka av genom att det plötsligt blir mycket getingar på sensommare­n i stället, förklarar Niklas Johansson, biolog på SLU.

Trots att getingarna haft en tuff start på 2020 säger Niklas Johansson, att population­en kommer att återhämta sig.

– Inom ett år borde det vara som vanligt igen. Det föds alltid nya drottninga­r, försäkrar han.

För resten av djuren i trädgården kan obalansen i getingcyke­ln innebära högre överlevnad. Getingarna är rovdjur och äter bland annat larver som lever på våra buskar. Niklas Johansson kallar dem för nyttodjur i trädgården.

– Man kan likna getingarna vid ett biologiskt bekämpning­smedel. Att det är få getingar kan leda till viss ökad population bland andra djur. Men å andra sidan finns de många fler djur som trycker ner population­en, säger han.

 ??  ?? den sena frosten har inneburit en tuff vår för getingarna.
den sena frosten har inneburit en tuff vår för getingarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden