Ttela

Han byggde en egen mack på gården

Motorprofi­len Tomas Norqvist fyllde nyss 70, men har inga planer på att varva ned. Nästa projekt är att renovera en Corvette från 1962 och att köra rally i en gammal Volvo 140.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se

Familj: Tomas Norqvist har kört rally sedan 1970-talet, men har också ett intresse för gamla prylar. Han har till och med byggt en bensinmack hemma på gården utanför Trollhätta­n. ”Min fru kallar mig för ”Skrot-nisse”, säger han.

För motorintre­sserade i TTELA:S område är Tomas Norqvist ett välkänt namn. 70-åringen från Dalsland har kört rally sedan 1974, och är en profil både på och utanför rallyvägar­na.

Det första man möts av på Tomas gård öster om Trollhätta­n, är en gammal bensinmack som han byggt själv. Den är byggd efter ritningar från den typen av mackar som fanns i Norrland i mitten av 1960-talet.

På Tomas mack finns bensinpump­ar, varuautoma­ter, oljeautoma­ter, en enarmad bandit, fläktremma­r, bilbatteri­er och tablettask­ar. Precis som det såg ut på de gamla mackarna i Sverige på den tiden.

Allt som saknas är bensin. – Jag har själv jobbat extra på en sån här tapp. Det var en Gulf-tapp i Vålberg där jag bodde några år. Jag gillar att samla på gamla prylar som jag springer på. Min fru kallar mig för ”Skrot-nisse”, berättar Tomas.

Tomas Norqvist föddes i Åmål, och bodde fram till sjuårsålde­rn i Ryr i Melleruds kommun. Sedan gick han i skolan i Vålberg utanför Karlstad innan han flyttade tillbaka till Dalsland igen.

1965 träffade han sin blivande fru Marita som är från Trollhätta­n, och några år senare flyttade Tomas dit.

Motorintre­sset har alltid funnits och 1974 började han köra rally på riktigt i och med att han skaffade licens. Det blev ett tiotal år i Stenungsun­ds MS innan han tröttnade på pendlingen dit och tog steget över till SMK Trollhätta­n.

Tomas Norqvists första rallybil var en Renault Gordini som han köpte av Yngve Friberg på Storgatan i Trollhätta­n. Eller köpte och köpte, förresten.

– Sanningen var den att jag inte hade några pengar så jag bytte till mig den mot en filmkamera, en super-8. Vem tjänade på den affären?

– Det gjorde nog jag ändå.

Han hade svårt att bli av med den bilen.

Sedan dess har Tomas haft ett 40-tal rallybilar och favoritern­a bland dessa har varit Ford Escort och Volvo 950. Han har vunnit en hel del rallytävli­ngar och han har kört många backtävlin­gar också.

Tomas Norqvist har träffat de flesta av rallysport­ens stora. Erik ”Carlsson på taket”, Stig Blomqvist, Per Eklund och Simo Lampinen och dubble världsmäst­aren Carlos Sainz, för att nämna några.

En av Sainz röda Toyotaover­aller sitter på en skylt

docka inne i Tomas garage.

– Det var efter en Vm-tävling där han bröt alldeles i slutet. Han var riktigt förbannad och kastade overallen på marken. Jag plockade upp den och då sa han på engelska: ”Du kan ta den”, berättar Tomas.

För ett tag sedan sålde Tomas Norqvist en Aston Martin, sportbilen som James Bond körde runt med i flera av Bond-filmerna. Det senaste projektet är att renovera och lacka om en gammal vit Corvette från 1962.

Tanken är att den så småningom ska återfå sin röda originalfä­rg.

I garaget på gården hittar vi också en Volvo PV från 1961 och en gammal Volvo 140. Den sistnämnda ska Tomas köra tävlingar med senare i höst är det tänkt.

– Midnattsso­lsrallyt blev ju inställt men det är en tävling i Stockholm om ett par månader. Där siktar jag på att vara med.

 ??  ??
 ??  ?? Tomas Norqvist byggde sig en egen bensinmack hemma på gården vid Ön, Västra Tunhem. Allt efter ritningar från 60-talets mackar, som var vanliga i Norrland.
Tomas Norqvist byggde sig en egen bensinmack hemma på gården vid Ön, Västra Tunhem. Allt efter ritningar från 60-talets mackar, som var vanliga i Norrland.
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ??
Bild: Torbjörn Arvidsson
 ??  ?? En gammal Corvette från 1962 är nästa projekt hemma hos Tomas Norqvist. Det tar sin tid eftersom delarna måste importeras från USA.
En gammal Corvette från 1962 är nästa projekt hemma hos Tomas Norqvist. Det tar sin tid eftersom delarna måste importeras från USA.
 ??  ?? Den här overallen har en gång tillhört spanjoren Carlos Sainz som vann rally-vm 1990 och 1992. Den fick Tomas sedan Sainz kastat av sig den i vredesmod under en tävling.
Den här overallen har en gång tillhört spanjoren Carlos Sainz som vann rally-vm 1990 och 1992. Den fick Tomas sedan Sainz kastat av sig den i vredesmod under en tävling.
 ??  ?? Så här ser bensinmack­en ut hemma hos Tomas Norqvist. ”Den här typen av tapp fanns det många av i Norrland under åren 1965–1970 ungefär”, berättar Tomas.
Så här ser bensinmack­en ut hemma hos Tomas Norqvist. ”Den här typen av tapp fanns det många av i Norrland under åren 1965–1970 ungefär”, berättar Tomas.
 ??  ?? Här vid disken betalade man för sin bensin och sina varor på tiden då det begav sig.
Här vid disken betalade man för sin bensin och sina varor på tiden då det begav sig.
 ??  ?? Ett tag funderade Tomas på att skaffa sig en större samling av bilrattar. Men i stället nöjde han sig med dessa.
Ett tag funderade Tomas på att skaffa sig en större samling av bilrattar. Men i stället nöjde han sig med dessa.
 ??  ?? Tuggummi, cigaretter och tablettask­ar. Så såg det ut på diskarna på en bensinmack under mitten av 60-talet.
Tuggummi, cigaretter och tablettask­ar. Så såg det ut på diskarna på en bensinmack under mitten av 60-talet.
 ??  ?? Här är några av alla de priser som finns hemma i garaget.
Här är några av alla de priser som finns hemma i garaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden