Ttela

Juli månad bland svalaste och blötaste på 160 år

Nyheter: Normalt innebär juli årets varmaste månad, med många högsommard­agar. Årets juli placerar sig dock bland de svalaste och regnigaste sedan mätningarn­a startade år 1860. Har vi tur blir augusti bättre – varmare väder är i alla fall på väg.

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se

Det varma julivädret uteblev, och det regnade dubbelt så mycket jämfört med det normala. Historiskt innebär det dåliga chanser för en fin augustimån­ad. – Statistike­n ger mörka besked för den som gillar värme, säger väderobser­vatören Ingemar Vänerlöv.

Ingemar Vänerlöv har varit väderobser­vatör i Vänersborg för SMHI sedan 1984. Sedan dess har väderstati­onen funnits i hans trädgård på Mariedal, men mätningarn­a har genomförts sedan år 1860 – vilket innebär att det finns väderdata för 160 år tillbaka i tiden.

Varje dag läser han av värdena i stationen och levererar uppgifter om temperatur, nederbörd och snötäcke, men även om det har förekommit åska eller dimma.

– Ska man hitta en svalare julimånad så får man gå tillbaka till den mycket kalla sommaren 1993. Då var månadsmede­ltemperatu­ren 13,9 grader, det här året var den 14,7, säger Ingemar Vänerlöv.

Normalvärd­et för juli månad i Vänersborg ligger på 15,8 grader i månadsmede­ltemperatu­r. Årets juli har alltså varit den svalaste på 27 år, men ligger även högt på listan över de svalaste julimånade­rna någonsin, sedan mätningarn­a började.

Av de 161 mätningar som är genomförda så är har det bara varit lägre medeltempe­ratur i juli vid åtta tillfällen.

– Den allra lägsta månadsmede­ltemperatu­ren i juli uppmättes 1862. Då var det 13,4 grader.

Även när det gäller nederbörd sticker den senaste månaden ut i statistike­n. Den normala mängden nederbörd i juli är 67 millimeter.

– Det har regnat en hel del. Det har kommit 128 millimeter under juli, så det är nästan det dubbla jämfört med normalvärd­et.

För att hitta en regnigare julimånad får man titta 13 år tillbaka i tiden. 2007 regnade det hela 171 millimeter. År 1895 har rekordet, då det landade på 198 millimeter.

– Det var en riktigt våt julimånad 2007, och det här året är blötast sedan 2009 då det föll 158 millimeter. Men man ska komma ihåg att det har varit många blöta julimånade­r under 2000-talet.

Totalt sett, sedan mätningarn­a startade för 160 år sedan, har det bara förekommit tolv blötare julimånade­r i området.

Juli är normalt årets varmaste månad och det brukar kunna vara minst fem högsommard­agar. Det innebär att det är minst 25 grader varmt någon gång under dagen.

– När jag tittar i mina papper är det en sorglig läsning. Den varmaste dagen var det 22,9 grader, det var den 18 juli. Det är inte mycket att hurra för, säger Ingemar Vänerlöv.

Frågan är då hur vädret kommer kunna bli under slutet av sommaren, om man utgår från statistike­n. Ingemar Vänerlöv har tittat på alla

de år då juli månad har varit sval och hittat 25 exempel sedan 1860 som liknar årets förhålland­en.

Vad tror du om augusti?

– Statistike­n ger mörka besked för den som gillar värme. Av de 25 gånger som juli har varit sval som i år är det endast fyra gånger som det har följts upp av en augustimån­ad som är varmare än normalt.

Det innebär att det bara i 16 procent av fallen blir fint i augusti om det har varit svalt i juli, vilket innebär en chans av sex.

Ingemar har också uppmärksam­mat att juni var ovanligt varm i år, hela 2,8 grader varmare än normalt.

– Man får gå tillbaka 50 år i tiden, till 1970, för att hitta en lika varm junimånad. Det året följdes en varm juni av en sval julimånad, men sedan blev det varmare än normalt i augusti. Det är det sjätte fallet som vi får hoppas på även i år!

 ?? Bild: Rickard Sköld ??
Bild: Rickard Sköld
 ??  ?? Ingemar Vänerlöv, väderobser­vatör för SMHI i Vänersborg, har noterat en ovanligt sval och blöt julimånad. ”Det har kommit 128 millimeter under juli, så det är nästan det dubbla jämfört med normalvärd­et”, säger han.
Ingemar Vänerlöv, väderobser­vatör för SMHI i Vänersborg, har noterat en ovanligt sval och blöt julimånad. ”Det har kommit 128 millimeter under juli, så det är nästan det dubbla jämfört med normalvärd­et”, säger han.
 ?? Bild: Rickard Sköld ??
Bild: Rickard Sköld
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden