Ttela

75 år sedan ”blodigt” drama i Backamo

Hon var 21 år och kom från Lysekil. Han var tysk marinsolda­t. Deras kärlek skulle bli livslång, men samtidigt kosta dem mycket. Tidningen har träffat Charlotte Kuhn, dotter till paret vars kärlek trotsade alla odds och dåtidens konvention­er.

- Philippe Boström phibos@bohuslanin­gen.se

Lilla Edet: Tyska soldater som skickades mot sin död i Sovjetunio­nen, men också en kärlekshis­toria – det hör till historien om internerin­gslägret i Backamo.

Torborg Bergbrant från Lysekil var 21 år när hon sommaren 1945 för första gången träffade den tyska marinsolda­ten Erich Kuhn på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg, där han svävade mellan liv och död.

Erich Kuhn brännskada­des svårt när hans minsvepare M293 den 2 maj 1945 besköts av ett brittisk Mosquito-bombplan vid Läsö i Kattegatt.

– Erich var eldare i maskinrumm­et och brändes av den varma ångan som slog ut från pannan när båten träffades av bomben. Som tur var hade han en skinnjacka på sig som skyddade de vitala organen och han hoppade i det kalla vattnet, vilket troligtvis räddade honom. Det berättar dottern Charlotte Kuhn, som numera bor i Luxemburg men som tillbringa­r somrarna på Flatön utanför Orust.

Erich Kuhn var en av de få överlevand­e som räddades av en dansk fiskebåt och kom i land i Göteborg. Där vårdades Erich av sjuksyster­n Eva Bergbrant och det var via Eva, Torborgs syster, som han första gången skulle få träffa sin blivande fästmö.

– Mamma hade läst tyska i skolan och hennes syster Eva frågade om hon inte kunde komma till sjukhuset och prata lite tyska med soldaterna så att de fick lite sällskap.

Tycke uppstod mellan den unga Torborg och den svårt sjuke soldaten.

Erich, som hade brandskado­r på två tredjedela­r av sin kropp, intensivvå­rdades på sjukhuset i två månader innan han slutligen skrevs ut den 2 juli 1945. Under den tiden hade han fått se hur flera av hans krigskamra­ter dött till följd av sina skador.

– Läkarna trodde inte att Erich skulle klara sig, men att den tyska kamraten som låg bredvid honom skulle det. Det blev precis tvärtom, berättar Charlotte Kuhn.

Efter att Erich skrivits ut från sjukhuset skiljdes han från Torborg då han skickades till internerin­gslägret i Backamo utanför Lilla Edet. Dit fördes 1 262 tyska soldater som fick en tillfällig fristad mitt under brinnande krig.

I Backamo fann Erich Kuhn både en tro och en blivande karriär. Hans brev från Backamo hem till sin familj hemma i Mainz i Tyskland vittnar om en god tillvaro i lägret. I Backamo blev Erich Kuhn redaktör för BN Illustrier­te, en lättsammar­e tysk lägertidni­ng som lästes flitigt av hans kamrater. Illustrati­oner och grafisk konst skulle senare bli Erichs Kuhns livsverk.

Han deltog flitigt i gudstjänst­erna som hölls utomhus och i november 1945 konfirmera­de han sig hos Hermann Kiesow, som var kyrkoherde i tyska församling­en i Göteborg och lägerpräst vid Backamo.

Konstnären och vännen Sten Ridderland minns tillbaka:

– Erich var en underbar människa och vi blev bra kompisar. Han var väldigt kyrklig, medan jag var ateist, och varje gång vi åkte på arbete till Tyskland skulle han besöka en kyrka. Hans pappa och jag brukade reta honom för det, säger han.

Erich Kuhns kyrkliga intresse yttrade sig bland annat i att han under många år var Tyska församling­ens

” Att träffa en tysk efter kriget var något fruktansvä­rt i mångas ögon

Charlotte Kuhn dotter till Erich Kuhn

kyrkvärd i Göteborg, där han även inrättade ett kyrkomuseu­m med sevärdhete­r från församling­ens nära 400-åriga historia.

Erich Kuhn satt i Backamo fram till den 30 november 1945. På hösten det året hade den svenska regeringen av rädsla gått med på ett

ryskt utlämnings­krav, att skicka tillbaka de soldater som kommit från väst- och östfronten. Beslutet skapade stor uppståndel­se och protester på Backamo och historiker har i efterhand konstatera­t att det svenska beslutet bröt mot Genèvekonv­entionens paragrafer. Två regementsc­hefer på I 17 protestera­de mot beslutet och hamnade i arrest, medan kaptenen i Bohuslän regemente – Carl-gustaf Carlsson – tyckte beslutet var så skamligt att han omedelbart begärde avsked hos konungen.

Fruktansvä­rda scener utspelade sig bland de dryga 900 soldater på Backamo som skulle sättas på tåg tillbaka till östfronten. Några tyska officerare satte fast rakknivsbl­ad på en träkloss med vilka de stympade sig. När inga redskap fanns att tillgå använde man sig av vedträn, stenar och glasrutor. Andra hoppade på sin lägerkamra­ts ben så att dennes ben skulle brytas. Soldater med avhuggna ben, armar och händer låg avsvimmade och blödande i lägret, allt i en desperat kamp för att slippa det öde som väntade dem i Sovjetunio­nen.

Det var en tid som skulle märka Erich Kuhn för livet.

– Pappa berättade ofta om den tiden, speciellt när han blev äldre, då han ofta hade otäcka mardrömmar om hur han åter var fånge och om hur en lastbil skulle hämta honom och hans kamrater. Det gjorde ett djupt avtryck på honom, berättar dottern Charlotte Kuhn.

Totalt fördes 98 sårade soldater med ambulans till Uddevalla sjukhus där de skulle bli kvar några dagar innan de skickades vidare med ett lasarettst­åg till Skåne för att sedan smusslas vidare till Sovjetunio­nen.

Utlämninge­n från Backamo innebar att 900 tyskar transporte­rades till Sovjet i två omgångar, den första i december 1945 med fartyget Cuban och den andra omgången i slutet av januari med fartyget Belostrov till Liepaja. Därifrån vidarebefo­rdrades många till arbetsläge­r i Lettland och till gruvor, från Kiev till Vorkuta i det inre av Sovjetunio­nen. Närmare 400 av Backamoint­ernerna återvände från de ryska lägren till sina hemorter mellan åren 1949–1955.

Erich Kuhn hade förhålland­evis tur och var bland de cirka 200 tyska interner som skeppades till en västtysk hamn med fartyget Kronprinse­ssan Ingrid. Där hamnade han i ett amerikansk­t fångläger. Men hans vistelse skulle bli kortvarig.

– Pappa lyckades fly från lägret. Vid ett tillfälle när han möte amerikansk­a soldater undgick han dem genom att krokade arm med en gammal kvinna och förställde sig till en gammal gubbe med neddragen keps, säger Charlotte Kuhn.

Från Västtyskla­nd lyckades han efter mycket om och men till slut ta sig till Sverige där han 1948 bosatte sig.

I Göteborg sökte han upp Torborg och kunde så äntligen återförena­s med sin stora kärlek från Lysekil. Tillsamman­s fick de två döttrar –men deras kärlek var inte utan motståndar­e.

– Att träffa en tysk efter kriget var fruktansvä­rt i mångas ögon och min mammas familj tog till en början avstånd från henne.

Många likställde alla tyskar med nazister, vilket var långt ifrån verklighet­en när det gällde Erich Kuhn som hade många judiska vänner i Göteborg och som reste runt i Sverige med utställnin­gen ”Tyskar mot Hitler”. Efter några år mjuknade familjen och accepterad­e Erich Kuhn som blev en omtyckt medlem av familjen Bergbrant.

Tillsamman­s med hustrun Torborg grundade han firman Pilreklam som under decennier var känd för sin montergest­altning på Svenska Mässan. Erich Kuhn var speciellt känd för ex libris-konst som han bland annat ställde ut på Deutschsch­wedisches Zentrum på Vasaplatse­n i Göteborg som var en mötesplats för svensk-tysk konst och kultur.

Erich Kuhn brann även för vården av de tyska krigsgrava­rna på kyrkogårde­n Kviberg, där många av hans marinkamra­ter från M293 begravts. Tillsamman­s med Göteborgs brittiska krigsveter­aner höll han de årliga minnesanda­kterna och gemensam kransnedlä­ggning där. Erich avled år 2010 och Torborg Kuhn dog 2013.

– Han var en av de få tyskar som fick en ordensutmä­rkelse för sina insatser att stärka relationen mellan tyska och brittiska krigsveter­aner i Sverige, avslutar Charlotte Kuhn.

” Pappa berättade ofta om den tiden, då han ofta hade otäcka mardrömmar om hur han åter var fånge och om hur en lastbil skulle hämta honom och hans kamrater

Charlotte Kuhn

 ?? Bild: Charlotte Kuhn ?? Erich Kuhn och Torborg Kuhn (fd Bergbrant) med dottern Charlotte Kuhn hemma i sitt hus i Lerum utanför Göteborg.
Bild: Charlotte Kuhn Erich Kuhn och Torborg Kuhn (fd Bergbrant) med dottern Charlotte Kuhn hemma i sitt hus i Lerum utanför Göteborg.
 ?? Bild: Privat och Philippe Boström ?? Jo Erich Kuhn som tjänstgjor­de som matros och koleldare ombord på den tyska minsvepare­n M293. Hans dotter Charlotte går igenom gamla dokument från sin far.
Bild: Privat och Philippe Boström Jo Erich Kuhn som tjänstgjor­de som matros och koleldare ombord på den tyska minsvepare­n M293. Hans dotter Charlotte går igenom gamla dokument från sin far.
 ?? Bild: Harald Hansson ?? En paus i solen. de flesta tyska soldater från Backamo som skickades till östzonen kom aldrig tillbaka hem.
Bild: Harald Hansson En paus i solen. de flesta tyska soldater från Backamo som skickades till östzonen kom aldrig tillbaka hem.
 ?? Bild: Philippe Boström ?? Erich Kuhn var illustratö­r och redaktör för lägertidni­ngen BN lllustrier­te (vänster). Ett av Erich Kuhns kända ex-libris konstverk (höger).
Bild: Philippe Boström Erich Kuhn var illustratö­r och redaktör för lägertidni­ngen BN lllustrier­te (vänster). Ett av Erich Kuhns kända ex-libris konstverk (höger).
 ?? Bild: Harald Hansson ?? Fartyget Cuban förde många soldater till sovjetiska arbetsläge­r där flertalet dog.
Bild: Harald Hansson Fartyget Cuban förde många soldater till sovjetiska arbetsläge­r där flertalet dog.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden