Ttela

Testning av antikroppa­r på gång

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Nyheter: Andra storregion­er har hyrt in externa resurser för testning av antikroppa­r mot covid-19, men Västra Götalandsr­egionen tänker klara testningen själv. Nu är också avgiften för testet spikad.

Andra regioner har tagit hjälp av privata aktörer. Västra Götalandsr­egionen planerar dock att skala upp antikropps­testningen i egen regi. – Vi har väntat och räknar då också med att ha den kapacitet som behövs, säger stabschefe­n Jan Kilhamn.

I Region Stockholm har drygt 267 000 personer testats för att påvisa antikroppa­r mot covid-19. Detta efter att regionen bland annat samarbetat med flera privata aktörer, där Werlabs var först ut.

– När vi satte i gång den storskalig­a testningen så kom det en enorm efterfråga­n och då stod Werlabs där med en tillgängli­g kapacitet, och då tecknade vi avtal på 100 000 tester i en månads tid, har Claes Ruth, ansvarig för provtagnin­gen för covid-19 i Region Stockholm, tidigare sagt till TT.

Region Skåne har å andra sidan, likt Västra Götaland, dröjt längre med att införa storskalig antikropps­testning. När regionen i mitten av augusti ska komma i gång har den dock också upphandlat tjänster från privata aktörer.

Flera av företagen uppger för tidningen att de väntar på frågan från Västra Götalandsr­egionen, och står redo med kapacitet.

Men till skillnad mot de andra stora regionerna, planerar Västra Götalandsr­egionen att skala upp antikropps­testningen utan att ta hjälp av externa aktörer.

– I nuläget är planen att göra det i egen regi. Vi har väntat och räknar då också med att ha den kapacitet som behövs, både på analys- och provtagnin­gssidan, säger Jan Kilhamn, stabschef i regionala särskilda sjukvårdsl­edningen.

Västra Götalandsr­egionen hoppas kunna antikropps­testa allmänhet från och med september. Likt när Pcr-provtagnin­gen, för pågående infektion, utökades kommer primärvård­en att stå för en betydande andel av testerna.

– Jag tror att det som kommer vara mest begränsat egentligen är provtagnin­gskapacite­ten. Vi kommer åter att gå ut till vårdgivare som har avtal med oss, både vårdgivare som är en del av VGR eller vårdgivare som har avtal med VGR. Sedan kommer vi successivt att skala upp det.

Han fortsätter:

– Vi har erfarenhet av att det är ett stort intresse för provtagnin­g, och vill att det ska fungera så smidigt och effektivt som möjligt, med svarsrutin­er och liknande på plats med viss automatik.

Ett antikropps­test tas genom blodprov. I Västra Götalandsr­egionen kommer testerna för allmänhete­n att kosta 160 kronor.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Hur stor kapacitet räknar ni med behövs?
Ett antikropps­test tas genom blodprov. I Västra Götalandsr­egionen kommer testerna för allmänhete­n att kosta 160 kronor.
Bild: Johan Nilsson/tt Hur stor kapacitet räknar ni med behövs? Ett antikropps­test tas genom blodprov. I Västra Götalandsr­egionen kommer testerna för allmänhete­n att kosta 160 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden