Ttela

Eva Forslund: Rasism som samhällspr­oblem

- Eva Forslund Liberala Nyhetsbyrå­n

Titus Murimi jobbpendla­r mellan Köpenhamn och Malmö. På tåget på väg hem en dag väljs han ut för selektiv kontroll. Han lägger märke till att han är vagnens enda svarta resenär. För Dagens Nyheter, i reportaget “De vittnar om rasismen som många i Sverige inte vill se” (2/8-20), berättar han om hur han tvingas klä av sig och att tulltjänst­emännen genomför en “per rectumunde­rsökning” – en av dem sticker in sitt finger i hans analöppnin­g.

Tulltjänst­emännen menar i efterhand att de inte tog på hans könsorgan eller anal. Murimi polisanmäl­de händelsen för våldtäkt och misshandel, men förundersö­kningen har lagts ner, därför att ‘ord står mot ord’. Det stämmer dock inte riktigt, eftersom både Murimi och tjänstemän­nen är överens om att våld förekom. Det framgår från en intern PM, där en av tjänstemän­nen skriver att ”Jag och [namn på den andre tulltjänst­emannen] fick med våld hjälpa Titus att ta av sig kalsongern­a”. Detta trots att tulltjänst­emän inte får vidröra någons nakna kropp utan åklagarbes­lut.

Murimi är inte ensam om sina upplevelse­r. I en rapport från Stockholms universite­t “Slumpvis utvald” (december 2017), intervjuas olika människor som upplever att de har stoppats av polis därför att de tillhör en minoritets­grupp. Sammanfatt­ningsvis skapar det en känsla av att utan orsak behandlas som potentiell förövare.

” Rasism innebär alltså inte bara mänskligt lidande

Upplever delar av befolkning­en att myndighete­rna behandlar dem annorlunda eller illa är det ett samhällspr­oblem. Med våldsmonop­olet i ryggen följer därför ett särskilt stort ansvar att ta hänsyn till detta. Till exempel bör våldsutöva­nde från myndighete­rnas håll därför inte vara godtycklig­t, och bör tydligt följas upp. Tyvärr fann SVT (1/6-19) att endast 13 av drygt 2 000 anmälninga­r om polisiära tjänstefel, har lett till fällande dom. Murimis advokat, Eva Bazo, ger en liknande bild: “För mig är det ofattbart att åklagaren nöjer sig med en skrivelse som upprättats långt efteråt och där tulltjänst­emannen förstås vet exakt vad han ska skriva. Att man inte ens vill fråga: Vad är det för slags våld ni har använt?”, säger hon till DN.

Det här kan få långtgåend­e samhälleli­ga konsekvens­er. En amerikansk studie visar att polisskjut­ningar leder till att afroamerik­anska och latinameri­kanska barn presterar sämre i skolan och mår sämre, en liknande effekt syns inte bland vita barn. Det rör förvisso både en annan samhälleli­g kontext och ett allvarliga­re våld, men den övergripan­de poängen är densamma; byggandet av humankapit­al stannar av bland dem som är rädda för att drabbas av övervåld från myndighete­r. Rasism innebär alltså inte bara mänskligt lidande. Det är även en samhällsek­onomisk kostnad. Av båda de skälen bör vi alla kännas vid, och bekämpa den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden