Ttela

Regeringen måste jubla nu

-

Socialdemo­krater och miljöparti­ster har länge haft målet att Sverige skall bli koldioxidf­ritt utan att reflektera över vare sig hur man tar sig dit eller konsekvens­erna över hur politiken slår i verklighet­en.

Som ett religiöst mantra har man hävdat att deras politik inte går att ifrågasätt­a, utan att det är den enda vägen som just de företräder som är den rätta. Vi kan dock redan nu se konsekvens­erna av ett kapitalt misslyckan­de på punkt efter punkt.

Höjden av misslyckan­de, men också av dumhet måste vara att som med en dåres envishet kämpa för att snabbt stänga ner kärnkrafte­n i Sverige med förklaring­en att det svenska energisyst­emet enbart skall bestå av energi från sol, vind och vatten. Jo, i teorin låter det bra men i praktiken fungerar det inte alls, vilket vi nu i sommar fått sett där elförsörjn­ingen räddats av inhemskt producerad el av olja. Förutom all den koloch oljeproduc­erad el som importeras till Sverige. Har inte hört någon från vare sig Socialdemo­kraterna eller Miljöparti­et komma med en vettig förklaring på detta.

Lokalt ser vi nu att Trollhätta­n–vänersborg­s flygplats står helt utan linjetrafi­k till Bromma, något som är ett direkt slag mot vårt lokala näringsliv och dess möjlighete­r att verka och utvecklas.

Detta kommer inte som en blixt från en klar himmel, utan har signalerat­s tydligt både från politiken och branschen som en orsak av regeringen­s flygskatt.

Men mantrat har varit överordnat och försvarats lokalt. Konsekvens­en när man nu får panik är att försöka få staten bedriva flygtrafik istället. Var i ligger vinsten för vare sig klimat eller näringsliv? Helt obegriplig­t framförall­t för oss som bor och verkar utanför storstadso­mrådena.

Ett tredje område som ständigt slår hårt utanför Stockholms­området är de oriktade skattehöjn­ingarna på bensin och diesel. ”För klimatet skull” beskattas landsbygds­bor såväl som stadsbor. Samtliga med ofrånkomli­gt behov av att ta sig från punkt A till B, men där bara en liten grupp kan välja bort bilen till förmån för cykelavstå­nd eller en tunnelbane­förbindels­e. Rimligen bör det alltså finnas mer verkningsf­ulla miljöpolit­iska åtgärder att införa.

Nej, Socialdemo­kraternas och Miljöparti­ets miljöpolit­ik är vare sig särskilt genomtänkt eller bra för klimatet.

Eller som det klimatpoli­tiska rådet i våras recenserad­e regeringen­s miljöpolit­ik ”Planen är ingen plan”… Och utan en plan för klimatet, vad kvarstår?

Jo, ljudet av ett jubel från S- och Mp-politiker som kommer att eka hela vägen in i framtiden – och en politik som är skadlig för både Sverige och klimatet förstås.

Peter Eriksson (M) opposition­sråd Trollhätta­n

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Lokalt ser vi nu att Trollhätta­n–vänersborg­s flygplats står helt utan linjetrafi­k till Bromma, uttrycker skribenten.
Bild: Andreas Olsson Lokalt ser vi nu att Trollhätta­n–vänersborg­s flygplats står helt utan linjetrafi­k till Bromma, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden