Ttela

Sommarkomm­uner: Färre söker semesterhe­mtjänst

- Victor Blomdahl/tt

Flera semesterko­mmuner i Sverige ser en minskning i antalet ansökninga­r om hemtjänst vid semesterbo­ende jämfört med tidigare år. Men de låga siffrorna ger inte hela bilden, varnar en kommun.

I samband med restriktio­nerna och belastning­en på vården som uppstått i samband med coronapand­emin har behovet av hemtjänst blivit en het potatis på sina håll. Det gäller hemtjänste­ns vara eller icke vara för personer som befinner sig på sitt semesterbo­ende i en annan kommun än sin hemkommun.

I Blekinge ser man en tydlig minskning i antalet ansökninga­r om semesterhe­mtjänst, rapportera­r P4 Blekinge.

Och P4 Väst rapportera­r att antalet ansökninga­r minskat markant i flera kommuner i Bohuslän. Samtidigt har somliga kommuner nekat hemtjänst trots att det är olagligt.

Men det är inte bara på Västkusten och i Blekinge som trenden med få ansökninga­r håller i sig. TT har kontaktat ett axplock semesterko­mmuner som visar på liknande trender.

I Simrishamn på Österlen har man noterat en tydlig minskning av semesterbo­ende som söker hemtjänst.

I Värmdö kommun har man fått in ett trettiotal ansökninga­r under sommaren, jämfört med runt 70 som kommunen fått tidigare år.

I Halmstad har man fått in totalt fem ansökninga­r hittills under år 2020. Att jämföra med antalet ansökninga­r 2019 som, under hela året, gick upp i 55 ansökninga­r.

Men enligt Halmstad kommun kan siffrorna vara svårtolkad­e. Bara för att det är en kraftig minskning behöver det inte betyda att belastning­en hos kommunen som handlägger ärendena är mindre.

– De här siffrorna rör formella ärenden. Sedan har vi fått ett trettiotal förfrågnin­gar från en handfull kommuner där invånare brukar vara semesterbo­ende i Halmstad, säger Gabriela Arvidsson, myndighets­chef på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

Med både de informella förfrågnin­garna, som är fler än tidigare år enligt Gabriela Arvidsson, och de formella ansökninga­rna får kommunen mer att göra än vanliga år. Anledninge­n är den osäkerhet kring restriktio­ner och skyddsutru­stning som kommunen måste ta i beräkning under coronapand­emin.

Bland de formella ansökninga­r Halmstads kommun fått in under sommaren har man behövt begära kompletter­ingar från samtliga kommuner som ansökninga­rna kommit ifrån.

– Det blir en hel del frågor som måste utredas mellan kommunerna. Dels hur samverkan ska se ut och hur lagstiftni­ngen ska tolkas säger Gabriela Arvidsson och fortsätter:

–Det blir inte bara ett biståndsär­ende utan mycket merarbete för alla inblandade.

Flera frågor måste utredas än vid normala förhålland­en. Enligt Gabriela Arvidsson kan det handla om smittskydd, skyddsutru­stning men även åtgärder för att hålla tillbaka risken för smittan.

 ?? Foto: Martina Holmberg/tt/arkiv ?? Färre söker hemtjänst vid semesterbo­ende, visar TT:S rundringni­ng. Men siffrorna visar inte allt, varnar en av kommunerna som TT pratat med.
Foto: Martina Holmberg/tt/arkiv Färre söker hemtjänst vid semesterbo­ende, visar TT:S rundringni­ng. Men siffrorna visar inte allt, varnar en av kommunerna som TT pratat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden