Ttela

Tysk skolstart trots en andra våg av smitta

- Boel Holm/tt

TYSKLAND

I Tyskland börjar nu ett nytt läsår. För många elever innebär det att de går till skolan för första gången sedan i mars. Men antalet smittade av covid-19 stiger i landet och beslutet att öppna skolorna på nytt får kritik.

Mecklenbur­g-vorpommern var den första delstaten att slå upp skoldörrar­na. Delstatens utbildning­sminister Bettina Martin (SPD) förespråka­r munskydd utanför klassrumme­t, men när skolorna öppnade igen på måndagen behövde varken lärare eller elever täcka näsa och mun.

Munskyddet­s vara eller inte vara är en av de stora frågorna inför skolstarte­n.

Flera delstater, som Berlin, Bayern och Baden-württember­g, har meddelat att det blir obligatori­skt i skolbyggna­derna, men inte under undervisni­ngen.

I bland annat Nordrheinw­estfalen talar man om frivillig maskanvänd­ning och på andra ställen, som

Hessen och Sachsen, är det upp till skolorna att avgöra.

Tysklands utbildning­sminister Anja Karliczek uttalade sig i söndags för munskydd i skolan ”om delstatern­a vill göra avkall på avståndsre­glerna för att skollokale­rna annars bara skulle tillåta begränsad undervisni­ng”, sade hon till Welt am Sonntag.

I Tyskland ser man nu en andra våg av virussmitt­a och många ifrågasätt­er det kloka i att öppna skolorna.

Bland lärare och föräldrar finns stor skepsis, att reglerna för att förhindra smittsprid­ning skiljer sig åt mellan delstatern­a ses som ett problem och många ställer sig frågande till hur det ska fungera i praktiken.

Lärarförbu­ndet pekar på att det förmodlige­n inte finns tillräckli­gt med lärare för att bedriva undervisni­ng på plats i skolorna, eftersom upp emot 20 procent av kåren kan tillhöra en riskgrupp som måste tänka på att hålla avstånd.

Förbundets ordförande Heinz-peter Meiniger pekar bland annat på att anvisninga­rna om att regelbunde­t vädra klassrumme­n kan bli svåra att följa.

– På flera skolor kan fönstren av säkerhetss­käl bara öppnas till en smal spalt, säger han till Deutschlan­dfunk.

Även från politiskt håll kommer kritik.

De grönas partiledar­e Katrin Göring-eckhart anser att skolorna till stor del är dåligt förberedda på att ställa om till digital undervisni­ng vid en ny skolstängn­ing och kräver en krisplan för en digital offensiv i skolorna.

 ?? Foto: Bernd W’stneck/ap ?? Elever i tyska Mecklenbur­g-vorpommern var tillbaka i skolan under måndagen.
Foto: Bernd W’stneck/ap Elever i tyska Mecklenbur­g-vorpommern var tillbaka i skolan under måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden