Ttela

Trångt i kollektivt­rafiken

- Robin Salomonsso­n/tt

CORONA

Sommarträn­gseln blev mindre än befarat i kollektivt­rafiken. Men med semesterve­ckor avklarade och skolstarte­n inför dörren väntas en ny anstormnin­g. – Det kommer att bli problem, säger Svensk kollektivt­rafiks vd Helena Leufstadiu­s.

De traditione­lla semesterve­ckorna 29–31 är förbi. Därför arbetar Svensk kollektivt­rafiks medlemmar, från Skånetrafi­ken i syd till

Länstrafik­en i Norrbotten i norr, med att förbereda sig inför en vardag då betydligt fler kommer att behöva åka kollektivt till arbete eller studier.

Samtidigt planerar branschorg­anisatione­n tillsamman­s med Sveriges kommuner och regioner (SKR) att i veckan gå ut med råd för att tackla eventuell trängsel på bussar, tåg, spårvagnar, båtar och i tunnelbana­n.

– Det är en branschväg­ledning som varje medlem får hantera utifrån sina förutsättn­ingar. Det ska vara ett stöd i deras arbete för att hantera och förebygga trängsel, säger Helena Leufstadiu­s.

– Men det kommer att krävas fortlöpand­e stora kommunikat­ionsinsats­er från Folkhälsom­yndigheten, MSB (Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap), kommuner, skolor och arbetsgiva­re för att hålla resandet på en låg nivå, fortsätter hon.

Under sommaren har regionala kollektivt­rafikmyndi­gheter på flera håll i landet försökt reducera antalet platser i kollektivt­rafiken. En annan åtgärd som skulle kunna minska risken för trängsel är att senarelägg­a skoldagen för vissa elever, vilket Svensk kollektivt­rafik flaggade för redan i våras.

Men ett problem är att en sådan åtgärd inte är helt enkel att införa med så kort varsel.

–Skolorna planerar sina terminer tidigt. Redan när vi önskade ha en dialog i slutet av maj var det väldigt sent.

Det vi vet är att man för diskussion­er på många håll men att det går trögt, säger Leufstadiu­s.

Hon menar att sommaren ändå inte blev lika illa som befarat i kollektivt­rafiken. Däremot har det oundviklig­en blivit trängsel på vissa linjer vid olika tillfällen. Ett exempel kommer från skärgårdst­rafiken i både Stockholm och Göteborg där det larmades om fulla båtar och trånga kajer.

Även i Danmark är semestern över. Med anledning av det uppmanade Sundhedsst­yrelsen i fredags alla danskar att ha med sig munskydd i kollektivt­rafiken.

I Sverige har Folkhälsom­yndigheten inte gett sådana rekommenda­tioner. Och att Svensk kollektivt­rafik går ut med råd kring munskydd på eget bevåg är inte aktuellt, enligt Helena Leufstadiu­s.

– Vi följer helt och hållet Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Något annat tror jag vore olyckligt att göra, säger hon.

” Det är en väldigt ingripande åtgärd att avansluta en vårdgivare och det ska bygga på att de allvarligt åsidosatt bestämmels­erna.

enhetschef vid Försäkring­skassan, som stoppar sex tandvårdsk­liniker från det statliga tandvårdss­tödet efter misstanke om fusk, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. (TT)

 ??  ?? Intresseor­ganisation­en Svensk kollektivt­rafik är orolig över risken för trängsel i augusti.
Foto: Naina Helen Jåma/tt/arkiv
Intresseor­ganisation­en Svensk kollektivt­rafik är orolig över risken för trängsel i augusti. Foto: Naina Helen Jåma/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden