Ttela

Kvinna i Australien skadad under simtur med valar

- Ellinor Knoxborn/tt Emma Gyllestad/tt

AUSTRALIEN

En kvinna är svårt skadad efter att, eventuellt, ha klämts mellan två valar i Australien. Med de senaste årens ökande antal turister som simmar med valar var olyckan oundviklig, säger Kylie Owen, expert på knölvalars beteende.

En 29-årig kvinna vårdas på sjukhus i Perth i Australien efter att hon skadats i samband med att hon simmade med valar vid Ningaloore­vet utanför Australien­s nordvästra kust, rapportera­r 7news. Enligt vissa rapporter ska kvinnan ha klämts mellan två knölvalar, andra säger att hon träffats av en stjärtfena och att det handlade om en valhaj. Hur olyckan faktiskt gick till är ännu oklart.

Kvinnan fick flera revbensfra­kturer samt inre blödningar och hennes tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

– Som jag ser det är det inte så chockerand­e att det här hände, det var oundviklig­t med tanke på den växande industrin att en olycka skulle ske, säger Kylie Owen som själv är från Australien och nu arbetar som forskare på Naturhisto­riska riksmuseet i Sverige, och som skrev sin avhandling om knölvalars beteende.

De senaste åren har en industri vuxit fram där allt fler turister simmar med valar och sedan 2016 pågår ett försök där personer tillåts simma och snorkla bland knölvalar vid Ningaloore­vet.

Försöket, som pågår fram till och med 2023, regleras av en rad olika bestämmels­er, bland annat är det inte tillåtet att dyka med tub.

Det är bra att allmänhete­n har en positiv syn på valar, menar Kylie Owen, men samtidigt är många omedvetna om hur stora, kraftfulla och snabba valarna faktiskt är.

Chansen att stöta på en knölval i Sverige är extremt liten, men inte omöjlig, enligt Anna Roos forskare på Naturhisto­riska riksmuseet.

– Det har hänt några gånger att vi haft knölvalar i svenska vatten, till och med i Östersjön, men tillfällig­t, den har simmat fel, den tar en loop och simmar ut igen, säger Anna Roos.

Hon tycker inte att man ska simma nära valar, utan visa respekt och vara medveten om att oväntade saker kan hända. Hon har aldrig hört talas om en händelse liknande den som skett i Australien.

– Det måste vara en olyckshänd­else, det är inte så att de har attackerat henne på något sätt. Knölvalen är ett väldigt fredligt djur, säger Anna Roos.

Att det kan få förödande konsekvens­er när turister kommer för nära djurlivet finns det flera exempel på och en återkomman­de bov i dramat är ”selfien”, turister som vill fotografer­a sig själva med vilda djur.

I Jämtland är länsstyrel­sens naturbevak­are Alf Kjellström orolig att folk ska försöka söka upp och fota den myskoxe som finns i östra länet.

– Han kan bli skrämd och attackera folk, eller så kanske han inte får ro att beta och svälter, säger Alf Kjellström.

 ?? Foto: Michael Penn/ap/tt/arkiv ?? Knölvalen på bilden har inte något med texten att göra.
Foto: Michael Penn/ap/tt/arkiv Knölvalen på bilden har inte något med texten att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden