Ttela

Hurtigrute­n stoppar alla kryssninga­r

-

NORGE

Hurtigrute­n ställer in sina kryssninga­r och erkänner dåliga rutiner efter covid-utbrottet på ett av fartygen. Norska folkhälsoi­nstitutet FHI anser att rederiet kan ha brutit mot landets virusregle­r när man inte testade besättning­en. Saken ska nu utredas av polisen.

I ett pressmedde­lande uppger Hurtigrute­n att alla ”expedition­skryssning­ar” stoppas tills vidare. Det är ett slags lyxkryssni­ngar som görs med tre av rederiets drygt tio fartyg.

Ett av kryssnings­fartygen är MS Roald Amundsen, som hålls i karantän i Tromsø. Hittills har 36 personer ur besättning­en på 163 man testats positivt för covid-19.

Även flera passagerar­e är smittade och testning för att se om fler är smittade pågår.

Enligt norska TV2 har 386 passagerar­e från 69 kommuner satts i karantän och man jobbar med att kartlägga alla passagerar­e som har varit ombord på fartyget de senaste två veckorna.

Enligt FHI gäller infektions­situatione­n två resor med MS Roald Amundsen runt Svalbard, båda i slutet på juli, med både på- och avstigning i Tromsø.

Myndighete­n menar att besättning­en borde ha satts i karantän och testats i Norge, innan de började jobba på fartygen. Rederiet Hurtigrute­n uppger att resorna haft samma besättning på båda turerna och att man anser att man följt alla regler.

Den norska regeln om resekarant­änen säger att besättning­ar som samlas på ett fartyg först måste sitta i karantän i Norge. Rederiet menar att den regeln infördes efter sista avgången.

MS Roald Amundsen.

Sedan uppgiftern­a framkom har den norska polisen meddelat att de kommer att utreda huruvida Hurtigrutt­en brutit mot landets virusregle­r. (TT)

 ??  ?? Foto: NTB
Foto: NTB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden