Ttela

Byggde hem på hjul – tusentals följare på resan

Kammi Husum Rosenskjol­d har hundratuse­ntals följare på sociala medier. Hennes senaste projekt, som väckt stor uppmärksam­het på Youtube, är förvandlin­gen av en skåpbil. I sommar väntar många turer på hjul. – Jag gillar det här med att leva på det lilla, sä

- Filippa Eckert

– Är det okej om jag filmar? Kammi Husum Rosenskjol­d plockar upp en svart, liten kamera ur sin jackficka. Idag, som nästan alla dagar, är en ”vlogg-dag”. Det betyder att hon filmar sin vardag för att sedan klippa ihop materialet och lägga upp det på Youtube.

Hon arbetar nämligen som youtuber och influencer. Från sitt hemmakonto­r på en gård i Vårgårda kommun driver hon sin kanal med över 240 000 prenumeran­ter och ett Instagramk­oto med nästan lika många följare. Men det hela började som en hobby, berättar hon.

– Jag bloggade för många år sedan, men tröttnade med tiden på att bara fota och skriva. Så jag började filma istället. Jag fattade egentligen inte att man kunde bli känd och tjäna pengar på det här från början. Det är liksom min hobby som jag helt plötsligt kunde börja livnära mig på. I tvåan på gymnasiet hoppade jag av och sedan dess har jag bara kört på.

Kammis senaste projekt, som väckt stor uppmärksam­het på Youtube, handlar om hennes skåpbil – eller skåpis som hon ibland kallar den. Tillsamman­s med pojkvännen Nicholai Hollesen har hon gjort om bilen till ett hem på hjul.

– Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det var som fick mig intressera­d, men man har väl ramlat in på det hos andra youtubers som gjort det och sett alla de här drömmiga bilderna på Instagram.

Redan på utsidan förstår man att det inte är vilken skåpbil som helst. Den svarta lilla caddyn har spraymålat­s med en stor älg på ena sidan och en björn på andra, och på flera ställen står det även info om hur man hittar till både Youtube-kanalen och Instagramk­ontot.

– Folk frågar ofta hur jag vågar sticka ut, men jag har aldrig känt att folk vill mig illa. Jag tycker bara det är roligt om folk ser när det är jag som kommer. Det är ju en kul grej för de som följer mig också, som helt plötsligt kanske ser mig åka förbi deras stad.

Projektet och ombyggnati­onen har, precis som mycket annat i Kammis liv, dokumenter­ats genom videor och vloggar. Just videorna om skåpbilen har varit särskilt populära, och många följare har även hjälpt till på vägen.

– Det har varit väldigt uppskattat och många har längtat efter nästa video. Sedan har jag fått massa tips på prylar som kan vara käckt att ha med, vilken isolering som är bra och så vidare. Det har varit väldigt bra för oss, att vi kunnat få tips mellan varje avsnitt, berättar hon.

När Kammi först kom hem med skåpbilen reagerade flera på att den var så liten. Men trots det blygsamma utrymmet, har de lyckats få plats med allt från kök, kylskåp, förvaring till en utdragbar soffa.

– Jag föll verkligen för den här skåpbilen, just för att den är så liten och smidig. Det är liksom lätt att köra på småvägar, och att parkera i städer.

Renovering­en invändigt innebar

främst att riva ut väggen mellan framsätena och lastutrymm­et, för att sedan isolera.

– Vi har egentligen bara isolerat golvet, och lite i väggarna. Många väljer att isolera allting så att man får raka väggar, men vi ville spara på den lilla platsen som finns. Det får ju inte plats hur mycket som helst däri, man kan till exempel inte ha med sig fem olika outfits och byta varje dag som jag kanske gör i vanliga fall, säger hon och tillägger:

– Men vi lyckades få plats med ganska mycket där inne ändå, det tror man kanske inte. Man får vara kreativ, säger hon.

Och det var just det enkla livet, och de stora utmaningar­na, som lockade Kammi till ”van-livet”.

– Alla människor är olika bekväma, men jag gillar det här med att leva på det lilla. Det kanske inte är så bekvämt alla gånger, men det är också det jag är förälskad i.

Hittills har de inte hunnit åka så långt, men Kammi berättar att hon redan har fastnat för livet på hjul.

– Jag blir bara mer och mer för det här med friluftsli­v, leva ute och leva i naturen. Det ingår ju också så mycket i det här med att bo i skåpbilen eftersom man byter miljö hela tiden och vistas mycket ute. Man hamnar också på massa ställen man aldrig hade sett annars.

Planen är att så småningom ta med sig skåpbilen utomlands. Men på grund av coronapand­emin planerar de först för en ”svemester” i sommar.

– Om man får åka till andra länder i augusti så kommer vi lätt att göra det. Jag menar, tänk vad najs om vi redan tycker att det är häftigt att åka runt i Sverige, hur häftigt det kommer vara då när vi åker till typ Spanien. Det kommer ju vara helt galet!

Många resvideor väntar alltså framöver på Kammis Youtubekan­al. Men med en påhittig personligh­et, väntar säkerligen mer än så.

– Jag gillar att göra massa saker hela tiden, så det kommer ganska naturligt för mig. Mitt mål är helt enkelt att fortsätta vara mig själv och dela med mig, och hoppas att folk fortsätter tycka det är kul, säger hon.

 ??  ?? Kammi Rosenskjol­d har byggt om skåpbilen till ett hem på hjul.
Kammi Rosenskjol­d har byggt om skåpbilen till ett hem på hjul.
 ??  ?? I tvåan på gymnasiet bestämde sig Kammi för att satsa helhjärtat på Youtube och influencer­yrket.
I tvåan på gymnasiet bestämde sig Kammi för att satsa helhjärtat på Youtube och influencer­yrket.
 ?? Bilder: Filippa Eckert ??
Bilder: Filippa Eckert
 ??  ?? Kokplattan förvaras i en inbyggd möbel.
Kokplattan förvaras i en inbyggd möbel.
 ??  ?? Det lilla utrymmet får plats med mycket. På dagtid fungerar soffan också som sittplats till hundarna Anton och Bettan.
Det lilla utrymmet får plats med mycket. På dagtid fungerar soffan också som sittplats till hundarna Anton och Bettan.
 ??  ?? Det syns tydligt att den svarta lilla skåpbilen inte är vilken bil som helst.
Det syns tydligt att den svarta lilla skåpbilen inte är vilken bil som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden