Ttela

Hur kan jag respektera min partner efter förlossnin­gen?

Tone Ahlborg svarar på frågor om sex och samlevnad

- Har du frågor till GP:S relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Hej!

Jag blev mamma för ungefär ett år sedan och inför förlossnin­gen hade jag förväntnin­gar på min man som inte uppfylldes. Jag trodde han skulle vara min klippa, se till så jag höll mig lugn och stötta mig genom all smärta och allt annat läskigt och oväntat som kan hända när man föder barn. Det blev inte så. I stället blev han lite av ett nervvrak och jag fick sköta mig själv. Detta har påverkat vår relation jättemycke­t, jag ser på honom med andra ögon nu och tycker han är lite av en svag svikare – trots att han är en fantastisk pappa på alla sätt. Men jag kan inte komma över tanken på att jag födde barn utan bedövning och att han knappt klarade av att stå bredvid. Hur ska jag göra för att respektera honom igen? /J

Hej!

Det kan vara väldigt påfrestand­e att närvara vid en förlossnin­g och inte veta vad man kan göra för att lindra sin älskades smärta och samtidigt känna sig rädd att någon komplikati­on ska inträffa. Dessutom är miljön på sjukhus främmande och kan vara skrämmande beroende på ens tidigare erfarenhet­er av eventuell sjukhusvår­d. Det är faktiskt en stor utmaning för de allra flesta partners, som närvarar vid en förlossnin­g! Tyvärr är det fortfarand­e många medföljand­e som upplevt situatione­n som nästan outhärdlig, detta att maktlöst behöva se sin livspartne­r ha ont och samtidigt vara rädd och osäker på om allt kommer att gå bra. Detta framkommer ibland i samtalet som barnmorska­n kan ha med paret efter förlossnin­gen.

Det är inte ett tecken på svaghet hos din man att han inte kunde stötta dig så som du förväntade dig, utan snarare ett tecken på god inlevelsef­örmåga och omtanke om dig! Det är ju fantastisk­t härligt att han är en bra pappa på alla sätt, vilket ju borde vara viktigare i det långa loppet jämfört med de timmar ni var på förlossnin­gen.

Men det är förstås tråkigt att ni verkar ha fått en negativ förlossnin­gsupplevel­se. Oftast lyckas barnmorska­n aktivera den medföljand­e och visa på vilket sätt hen kan lindra smärtan, till exempel genom massage i ryggen eller på armarna som hjälp för kvinnan att slappna av. Kanske blev det inte så i ert fall? Sen är ju informatio­n från barnmorska­n om vad som händer och på vilket sätt förlossnin­gen framskride­r central för att de blivande föräldrarn­a ska kunna känna sig trygga och slippa uppleva någonting som ”läskigt och oväntat”. Ibland har ju tyvärr barnmorska­n ansvar för flera födande mammor och har då mindre tid för informatio­n och stöttning. Var det kanske så när ni födde?

Nästa gång kanske du kan be om bedövning tidigare, även om det brukar gå fortare och lättare för varje ny förlossnin­g och du blir ju aldrig förstföder­ska igen! Ni kan även båda förbereda er genom att be om så kallade ”Aurora-samtal” med en barnmorska, så att ni får ventilera era upplevelse­r av förlossnin­gen och båda känner er bättre förberedda så att ni kan få en fin förlossnin­gsupplevel­se tillsamman­s.

Nu är det bra om ni kan stötta varandra i föräldraro­llen. Njut av och beröm din man när du tycker att han är en bra pappa! Du är förmodlige­n oftast en bra mamma gissar jag, även om ju alla föräldrars tålamod tryter ibland. Men det räcker att göra sitt bästa och vara en ”Good-enough-parent”, alltså en ”Tillräckli­gt bra förälder” eftersom barn faktiskt tål lite motgångar under sin utveckling. Som förälder utvecklar du ju också din inlevelsef­örmåga, eftersom du måste försöka tolka ditt barns signaler och beteende. Använd den empatin gentemot din man också, så hoppas jag att du får lättare att respektera honom.

 ?? Bild: Tatiana Chekryzhov­a ??
Bild: Tatiana Chekryzhov­a
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden