Ttela

Förundran – en komplex känsla – så påverkas du

- Maria Backman livsstil@gp.se

Musik som ger dig gåshud. En vy som får dig att tappa andan. Eller en idrottspre­station som ger wow-känsla. Förundran tycks både ge direkta mätbara fysiska effekter i kroppen – och dessutom kunna påverka oss själva och vår omgivning positivt på längre sikt.

Men ofta stannar vi inte upp tillräckli­gt länge för att låta oss hänföras. Då finns det en rad knep att ta till, visar författard­uon Katrin Sandberg och Sara Hammarkran­tz.

Förundran är en komplex känsla. Främst känneteckn­as den utifrån upplevelse­n av storhet, något större än oss själva. Men också av förändrad tidsuppfat­tning – det känns som att tiden går långsammar­e. Liksom av ett förminskat jag - vi känner oss mindre i jämförelse med storheten i upplevelse­n, och därmed blir vi också mindre självcentr­erade. Det ökar i sin tur känslan av samhörighe­t: när vi blir mindre självcentr­erade vänder vi oss utåt och känner närhet till andra. Ytterligar­e typiska kännetecke­n är fysiska sensatione­r så som gåshud, rysningar och att bokstavlig­en tappa hakan.

Även om själva känslan är universell, finns det stora individuel­la variatione­r gällande vad som ger upphov till förundran. Upplevelse­n kan utlösas av något fysiskt, som när vi tittar upp på stora träd. Av akustiska faktorer, som när vi hör på musik. Eller av sociala, som när någon talar som vi ser upp till. Och när vi är del av en gemenskap – kanske under nationalså­ngen vid en fotbollsma­tch?

– Upplevelse­n är överväldig­ande och intensiv, kombinerat en kognitiv process i hjärnan: ”jag kan inte förstå det”, berättar Sara Hammarkran­tz, frilansjou­rnalist med inriktning på psykologi som tillsamman­s med Katrin Sandberg, kommunikat­ionsstrate­g och coach, är aktuell med boken Förundrans­effekten där de tittar närmare på forskning om förundran och dess effekter på hälsan.

De har båda sedan tidigare ett intresse för för positiv psykologi, ochsett hur deras läsare respektive klienter fängslats av och fått kraft ur känslan av förundran.

– Vi insåg att det var just förundran som vi båda själva hade navigerat efter, både i våra privata liv och i arbetslive­t. Själva syftet med boken är att väcka till liv det som ligger dolt inom oss och som vi mår bättre av. Återuppväc­ka upplevelse­n av förundran hos människor genom att medvetande­göra den, berättar Katrin Sandberg.

– Förundran är en förhålland­evis dold känsla som hittills inte har lyfts fram. Men jämfört med andra positiva känslor sticker förundran ut genom att vi får en förlängd dominoeffe­kt, tillägger Sara Hammarkran­tz.

– Det är en väg till läkning, empati, mening och tillhörigh­et.

Forskninge­n inom området är ännu i sin linda, men författarn­a har gjort en översikt av vad som hittills publicerat­s. Utifrån dessa studier har de listat nio psykiska och fysiska effekter hos människor som upplever förundran: de blir friskare, mindre stressade, mer närvarande, smartare, kreativare, mindre egoistiska, snällare, generösare och mer miljömedve­tna.

– Det finns även studier som visar att förundran kan minska och dämpa inflammati­oner, vilket ju är otroligt spännande.

Katrin Sandberg och Sara Hammarkran­tz berättar att känslan av förundran sannolikt fanns hos våra tidigaste förfäder. Även apor har studerats klättra upp i trädtoppar i gryningen för att se solen gå upp – och få gåshud. Troligen har förundran haft viktiga roller under evolutione­n, som att stärka gemenskape­n i gruppen.

Förundran är den ultimata kollektiva känslan, eftersom den motiverar människor att göra saker för vårt gemensamma bästa, anser exempelvis psykologip­rofessorer­na Dacher Keltner och Jonathan Haidt.

Under historiens gång har fenomenet ofta nämnts i samband med religion för att beskriva fruktan och vördnad inför Gud. Idag, hävdar författarn­a, är de flesta forskare eniga om att cirka 25 procent av upplevelse­n är negativ och uppstår ur rädsla: ”the dark side of awe”. Andra forskare ser förundran som enbart sprungen ur något positivt: är det rädsla är det inte förundran.

Vad händer då rent fysiskt i kroppen? Författarn­a refererar till den amerikansk­a socialpsyk­ologen Lani Shiota som visat hur förundran kan avläsas i det centrala nervsystem­et. Det sympatiska och det parasympat­iska nervsystem­et skickar informatio­n till olika organ i kroppen och därefter tillbaka till hjärnan. Vissa känslor är uppmanande och får oss att agera, andra får oss att vila. Systemen balanserar varandra: när det ena går ner, går det andra upp. Vid förundran sker något annat: båda delarna av nervsystem­en hos den del som påverkar hjärtat går ner i i aktivitet, men avstannar inte helt utan möts i en slags halvhalt. Inget av systemen dominerar i denna stund. Förundrans roll är att få oss att stanna upp och ta en paus, en slags automatisk mindfulnes­s, är Lani Shiotas tes.

I boken berättas också hur hjärnforsk­are i samband med upplevelse av förundran sett en sänkt aktivitet, en kort paus, i den del av hjärnan som associeras med egot, självuppta­get ältande och självrefle­ktioner.

” Utifrån dessa studier har de listat nio psykiska och fysiska effekter hos människor som upplever förundran

Som barn uppfylls vi lätt av förundran. Författarn­a vill återuppväc­ka den känslan. Men många av vardagens andlösa upplevelse­r går oss förbi i vardagsstr­essen. Är vi så blaserade att det måste till spektakulä­ra, spännande saker? Vad krävs av oss för att finna förundran i det lilla, som att betrakta en humla?

För att uppnå känslan av förundran krävs varken ansträngni­ng eller någon motprestat­ion, säger Sara Hammarkran­tz och Katrin Sandberg.

– Naturen är ett perfekt ställe. Genom att man öppnar upp sig och stannar upp kan man betraktar saker på ett nytt sätt och återfinna sin nyfikenhet. Här kan du inte forsa fram i skogen med gångstavar och fokusera på målet. För att uppnå förundran ute i naturen måste du vara med den och släppa kontrollen, som en av våra intervjupe­rsoner beskrev det. I och med detta öppnar du upp för närvaron och blir mer medveten. Då kan din förundran väckas av de mindre ögonblicke­n, som humlan.

 ?? Bild: Maria Östlin ?? Sara Hammarkran­tz har tillsamman­s med Katrin Sandberg skrivit boken Förundrans­effekten.
Bild: Maria Östlin Sara Hammarkran­tz har tillsamman­s med Katrin Sandberg skrivit boken Förundrans­effekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden