Ttela

Tobias tillbaka på Koberg Sport: Inför säsongen valde Tobias Ruth att lämna Onsjö GK för att återvända till moderklubb­en, Kobergs GK. Sedan dess har han radat upp flera fina placeringa­r på nordiska golftouren.

Inför säsongen återvände Tobias Ruth till sin moderklubb Kobergs GK. Sedan dess har han radat upp fina placeringa­r. – Det känns som att jag har höjt min lägstanivå, både spelmässig­t och när det kommer till självförtr­oendet, säger han.

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 0520-42 27 46

Efter några år hos Onsjö GK valde Tobias Ruth att inför säsongen återvända till klubben där allt började.

– Jag trivs bättre här på Koberg, det känns mer som min hemmabana, säger Tobias Ruth.

Det är inte så konstigt. Tobias var blott fem år gammal när han började spela golf på Koberg, då hade han redan tillbringa­t en hel del tid på golfbanan.

– Jag kommer från en golffamilj, alla fem spelar. Mina syskon, som är äldre än jag, började spela golf några år tidigare och då fick jag gå med dem på banan, berättar han.

När underteckn­ad möter upp Tobias Ruth på Koberg har han precis varit ute och spelat en runda med familjen.

Någon vinst blev det dock inte. – Nej, jag och brorsan fick stryk av syrran och pappa.

Men Tobias Ruth är familjens nummer ett – detsamma gäller på

Koberg. Som ensam elitspelar­e är han inte oväntat klubbens stolthet.

Den stoltheten har knappast blivit mindre. Ruth har inlett sin tredje säsong på nordiska golftouren bättre än någonsin tidigare.

– Det började som vanligt med två tävlingar i Spanien i februari, och där fick jag en bra start med två bra placeringa­r, säger han.

Men så kom corona och månader med inställda tävlingar.

– Under tiden tränade jag på som jag har gjort hela vintern, i Kobergs inomhushal­l. Där körde jag tills Koberg öppnade i maj. Det blev som en extra försäsong, berättar han.

Men så den 2 juli drog det äntligen igång igen, med Katrinehol­m Open.

– Det var en extra hajpad tävling eftersom Europatour­en eller Challenget­ouren inte hade startat då. Det gjorde att alla våra duktiga svenska spelare var med där. Jag var med uppe i täten hela tiden och kom

på 14:e plats till slut, det var roligt, säger Ruth.

Sedan dess har det blivit fler fina placeringa­r, bland annat en fjärdeplat­s på en tävling i Stockholm för ett par veckor sedan.

– Det var min bästa placering sedan jag vann en tävling på nordiska touren förra säsongen. Nu är målet är att ta en vinst även i år, säger han.

För att uppnå det målet har han fem tävlingar på sig, sedan är säsongen slut. En säsong som av uppenbara skäl inte blivit riktigt som vanligt.

– Jag försöker se det som vilken säsong som helst. Jag bestämde mig för att se det som att årets tävlingar är lika viktiga som alla andra tävlingar jag har spelat. Känner jag att jag kan spela bra i år så borde jag kunna spela bra även nästa år.

I framtiden drömmer Ruth om att skörda framgångar även i Europa.

– Målet är att etablera mig på Europatour­en. Jag har satt upp en plan att lyckas med det innan jag fyller 30, och jag har precis fyllt 23 så det är ingen stress, säger Tobias Ruth.

” Målet är att etablera mig på Europatour­en. Jag har satt upp en plan att lyckas med det innan jag fyller 30.

Tobias Ruth golfspelar­e

 ??  ??
 ??  ?? För Tobias Ruth är hobby och jobb samma sak. ”Än så länge fungerar det bra. Det blir klart lite konstigt när man ska umgås med kompisar och spelar golf även då. Men jag ser det bara positivt, ju fler timmar jag kan få in här desto större chans har jag att lyckas”, säger han.
För Tobias Ruth är hobby och jobb samma sak. ”Än så länge fungerar det bra. Det blir klart lite konstigt när man ska umgås med kompisar och spelar golf även då. Men jag ser det bara positivt, ju fler timmar jag kan få in här desto större chans har jag att lyckas”, säger han.
 ?? Bild: Johanna Josephsson ??
Bild: Johanna Josephsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden