Ttela

Efter coronaavbr­ottet – så blir sporthöste­n

- Mikael Forsell/tt

” Herrarnas Champions League har sitt slutspel i Portugal, damerna håller till i norra Spanien och Europa League ska avgöras i Tyskland

Idrottsvär­lden håller andan. Nu är det meningen att den internatio­nella idrotten ska komma igång igen efter coronaavbr­ottet. NHL har precis börjat om, i veckan återstarta­r Champions League-fotbollen och om en månad ska US Open-tennisen och cyklingens Tour de France avgöras. Här är kalendarie­t för sporthöste­n 2020 med allt du behöver veta.

Programmet för idrottsåre­t 2020 fick rivas upp när coronapand­emin drabbade världen. OS, Paralympic­s och fotbolls-em sköts upp och en massa evenemang ställdes helt enkelt in – med Wimbledon, ishockey-vm och golfens Ryder Cup i spetsen.

Nu försöker sporten komma tillbaka – med eller utan publik.

Eftersom restriktio­nerna för att minska smittsprid­ningen fortfarand­e finns kvar i hela världen är det många frågetecke­n som kvarstår.

När kan publiken komma tillbaka arenorna och hur ska världsstjä­rnorna kunna resa runt mellan olika länder?

NHL har löst problemet med sina ”bubblor” i Toronto och Edmonton där Stanley Cup-slutspelet pågår in i oktober och när den internatio­nella fotbollen kommer tillbaka den här veckan försöker de med samma lösning.

Herrarnas Champions League har sitt slutspel i Portugal, damerna håller till i norra Spanien och Europa League ska avgöras i Tyskland.

Men handbolls-em i Norge och Danmark i december är hotat eftersom arrangörer­na gör storförlus­t utan publikintä­kter och Tre Kronor har hittills inga landslagst­urneringar inbokade i spelschema­t för hösten.

I september är det tänkt att herrarnas Nations League i fotboll ska inledas. Svenska herrarna börjar med två hemmamatch­er, mot världsmäst­arna Frankrike och Europamäst­arna Portugal. Damerna har Em-kval mot Ungern och Island samma månad.

Även på hemmaplan är det mycket som är osäkert. Fotbollen spelar sina högsta serier utan publik och ishockeyns SHL och SDHL börjar i september.

Men hockeyalls­venskan senarelägg­er med största sannolikhe­t premiären till 1 oktober och vill ogärna spela utan publik. Den ekonomiska smällen blir för stor.

Den tredje största sporten i Sverige när det gäller publik är speedway. Här är seriestart­en uppskjuten till den 11 augusti, men svenska mästarlage­t Smederna har redan dragit sig ur. Föreningen får inte ihop ekonomin utan publikintä­kter.

Än så länge har inte de stora snösporter­na kommit med några förändring­ar till sina tävlingspr­ogram. Men frågan är om världscupe­rna kan dra igång i vinter med coronarest­riktioner över hela Europa. Världscupe­n i skidor och skidskytte ska ha premiär samma helg 27-29 november. För de alpina stjärnorna är premiären planerad till slutet av oktober.

Så det återstår att se när vi får uppleva en duell mellan Therese Johaug och Frida Karlsson igen, Stina Nilssons tävlingsde­but som skidskytt och Anna-swenn Larssons jakt på topplaceri­ngar i slalom.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Svenska damlandsla­get i fotboll ska spela Em-kval i september.
Bild: Björn Larsson Rosvall Svenska damlandsla­get i fotboll ska spela Em-kval i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden