Ttela

Korruption kopplat till virus utreds i Sydafrika

- Mia Holmberg Karlsson/tt

SYDAFRIKA

Pressen på president Cyril Ramaphosa ökar alltmer. Flera oegentligh­eter kopplade till Sydafrikas ekonomiska hantering av coronaviru­set utreds nu av landets antikorrup­tionsorgan.

Opposition­spartierna Demokratis­ka Alliansen (DA) och Ekonomiska frihetskäm­par (EFF) är bestämda: parlamente­t måste utreda anklagelse­rna om korruption kopplad till skyddsutru­stning, matpaket och andra virusrelat­erade statliga utgifter. Dessutom måste president Ramaphosa ta bladet från munnen gällande de påståenden som gör gällande att flera Anc-medlemmar har gynnats personlige­n av kontrakt som regeringen har godkänt.

Landets antikorrup­tionsorgan utreder nu oegentligh­eter i minst tre av Sydafrikas provinser, bland annat gällande en karantänsf­acilitet som tros ägas av en regeringst­jänsteman.

– Den profithung­riga ivern över covid-19-relaterade offerter bland Anc-kopplade individer är en smutsig fläck på vårt land i denna tid av kris, sade DA:S ledare John Steenhuise­n i helgen, enligt sydafrikan­ska Times Live.

I sitt traditions­enliga veckobrev uppgav Ramaphosa på måndagen att hans regering ska ta tag i de ”skyddsnätv­erk som möjliggör för regeringsa­nställda att buda på statliga kontrakt genom vänner och familj”, samt att ANC inte tänker tillåta att skattepeng­ar försvinner ner i ett ”svart hål av korruption”, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Cyril Ramaphosa utlovade krafttag mot den utbredda sydafrikan­ska korruption­en när han tog över presidents­kapet efter Jacob Zuma, men nu växer sig kritiken allt större.

Bland annat har presidente­ns taleskvinn­a Khusela Diko nyligen tagit tjänstledi­gt efter medierappo­rter om att hennes make vunnit lukrativa viruskontr­akt i provinsen Gauteng, rapportera­r Times Live.

Sydafrika har drabbats hårt av coronaviru­set, både i infektions­antal och i ekonomiska hänseenden. En av världens striktaste nedstängni­ngar har kostat mängder av sydafrikan­ska jobb och tusentals mindre bemedlade tvingas nu överleva på matpaket och statligt stöd.

Många bedömare är dock skeptiska till att Ramaphosa kommer att agera gällande anklagelse­rna.

– Det enda sättet för Ramaphosa att stanna kvar vid makten är att spela förvånad och titta åt andra hållet, säger den politiska analytiker­n Ralph Mathekga till Reuters.

 ?? Foto: Nardus Engelbrech­t/ap ?? Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängni­ng i maj.
Foto: Nardus Engelbrech­t/ap Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängni­ng i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden