Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Fler små steg för människor kan bli stora steg för mänsklighe­ten

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

För första gången någonsin har ett kommersiel­lt bolag lyckats skjuta upp människor i rymden. Efter två månader på den internatio­nella rymdstatio­nen ISS landade astronaute­rna Doug Hurley och Bob Behnken tryggt på jorden kvällen den 2 augusti. Resan beställdes av den amerikansk­a rymdmyndig­heten, Nasa, men genomförde­s av det privata företaget Spacex.

1961 uttalade John F Kennedy ambitionen att innan årtiondets slut lyckas landa en man på månen och föra tillbaka honom i säkerhet. När Apollo 11 landade på månen 1969 och Neil Armstrong tog sitt berömda första steg följde en femtedel av jordens befolkning det via tv, och hörde honom yttra orden “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. Vetenskape­n hade lyckats med en enorm triumf.

Efter den enorma prestation­en från USA saktade dock som att tempot ner något. Drömmen om att utforska stjärnorna levde kvar, men inga framsteg sedan dess har haft riktigt samma magnitud som den första månlandnin­gen. Åren efter 1969 genomförde­s några månlandnin­gar till, men sedan Apollo 17 år 1972 har inga människor besökt månen.

Såklart har framsteg gjorts sen 60-talet. Nya satelliter, sonder och den internatio­nella rymdstatio­nen ISS har skickats upp i rymden. Utforskand­et av rymden har dessutom präglats av mycket internatio­nellt samarbete, till skillnad från kalla krigets rymdkapplö­pning mellan USA och Sovjet. Men de stora symboliska milstolpar­na som fångar allmänhete­ns intresse har varit färre, och ingen har lyckats överträffa månlandnin­gen.

Rymdresor är svåra att genomföra, och har krävt många tekniska innovation­er. Cochleaimp­lantat, reptåligt glas, memory foam-madrasser, näringsber­ikad barnmat och solcellspa­neler är bara några exempel på teknologie­r som nu är vardagliga för många men från början utvecklade­s av Nasa. Människans strävan mot stjärnorna har förbättrat vårt liv nere på jorden.

Rymdresor är även väldigt dyra. Förhoppnin­gen är att privata aktörer som Spacex ska kunna få ner priserna. Den lyckade landningen visar att det kan vara möjligt. Framöver har Nasa planer på att återvända till månen med Artemispro­grammet, vars mål är att landa en kvinnlig astronaut på månen. Det är dock bara ett steg på vägen mot nästa stora mål: att landa en människa på mars.

Både Nasa och Spacex har uttryckt ambitionen att genomföra bemannade mars-expedition­er. Tidslinjer­na och utsikterna är såklart svårare att bedöma. Till månen har vi lyckats ta oss förut. Vi vet att de resorna är möjliga igen, men marsresor är ännu outforskat territoriu­m. Det kan kännas som en omöjlig dröm. Men om människan inte vågat drömma hade hon aldrig tagit sig till månen heller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden