Ttela

USA:S besök i Taiwan retar upp Kina

-

USA/TAIWAN

USA:S hälsominis­ter Alex Azar kommer inom kort besöka Taiwan. Besöket retar Kina som anser att det hotar ”fred och stabilitet” i regionen.

Enligt Taiwans utrikesdep­artement kommer Azar att träffa landets president Tsai Ingwen och departemen­tet säger att besöket är ett bevis på USA:S stöd till Taiwan och deras nära relationer.

”Taiwan har varit ett föredöme för transparen­s och samarbete inom global hälsa under pandemin och innan dess”, säger Alex Azar i ett uttalande.

”Jag ser fram emot att framföra president Trumps stöd till Taiwans ledarskap inom global hälsa och understryk­a vår delade tro att fria och demokratis­ka samhällen är den bästa modellen för att skydda och främja hälsa.”

Den statliga nyhetsbyrå­n CNA uppger att ingen representa­nt från USA på högre nivå har besökt landet sedan

Washington 1979 officiellt bröt de diplomatis­ka banden med Taiwan och USA:S utrikesdep­artement kallar besöket ”historiskt”.

Av Kina ses det däremot som ytterligar­e en av många amerikansk­a naglar i ögat på landet som anser att ön, som bröt sig loss från Kina 1949 och sedan dess i praktiken fungerar som en självständ­ig stat, tillhör Kina.

Kina motsätter sig officiella besök eller möten mellan USA och Taiwan säger Wang Wenbin, talesperso­n för det kinesiska utrikesdep­artementet.

Besöket ska hota den ”fred och stabilitet” som råder.

Relationer­na mellan USA och Kina har försämrats under Donald Trumps tid som president. (Ttreuters)

 ??  ?? USA:S hälsominis­ter Alex Azar. Foto: Ap/arkiv
USA:S hälsominis­ter Alex Azar. Foto: Ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden