Ttela

Zara Larsson och kinesiska Huawei går skilda vägar

- Linnéa Wannefors/tt

Artisten Zara Larsson har avslutat samarbetet med den kinesiska mobiltillv­erkaren Huawei, berättar hon i TV4:S Nyhetsmorg­on. Enligt Huawei avslutades dock samarbetet med Larsson planenligt redan förra året.

Zara Larsson medverkade i programmet och bemötte där kritiken hon tidigare har fått för samarbetet.

– Det är inte den smartaste dealen jag gjort. Jag står för mänskliga rättighete­r. Jag har avslutat samarbetet, säger hon i programmet, skriver Aftonblade­t.

Artisten har bland annat kritiserat­s i en debattarti­kel i Expressen under tisdagen, där Matilda Ekeblad, distriktso­rdförande för Moderata ungdomsför­bundet Östergötla­nd, skriver att ”Huaweis tjänster används av Kina för att kontroller­a bland annat uigurer, den folkgrupp som just nu håller på att utrotas i landet genom förtryck, arbetsläge­r och tvångsster­ilisering.”

Tidningen Resumé intervjuad­e Zara Larsson när samarbetet med Huawei offentligg­jordes förra året. Man frågade då hur hon såg på sitt varumärke i förhålland­e till den kritik som riktats mot Huawei.

– Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. Det är det som jag represente­rar i det här samarbetet. Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommentera­r, för det har jag inte att göra med egentligen. Mobilen är den produkten som vi associeras med. Resten känns ändå ganska lugnt, sade Zara Larsson då.

Det var i mars 2019 som Huawei och Zara Larsson offentligg­jorde samarbetet med en ny telefonser­ie och konceptet ”Dare to challenge”, något de själva beskrev som ett koncept med flera ”framgångsr­ika svenskar där utmaningen står i centrum”.

Zara Larsson säger bland annat i Nyhetsmorg­on att hon har velat kritisera Kina tidigare, men hållits tillbaka av samarbetet med Huawei.

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättighete­r. Jag vill så gärna uttala mig om just Kina och vad de gör mot bland annat Hongkong eller de utsatta folkgruppe­rna, säger Larsson i Nyhetsmorg­on, enligt Resumé.

Enligt Huawei var samarbetet med Zara Larsson dock redan avslutat sedan en tid tillbaka.

”Samarbetet med Zara Larsson ägde rum under kampanjper­ioden för vår mobiltelef­on P30 som lanserades i mars 2019. Den var från början tidsbestäm­d enligt överenskom­melse mellan båda parter och avslutades förra året”, skriver man i ett uttalande.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Zara Larsson berättade i TV4:S Nyhetsmorg­on att hon har avslutat samarbetet med kinesiska Huawei.
Bild: Adam Ihse Zara Larsson berättade i TV4:S Nyhetsmorg­on att hon har avslutat samarbetet med kinesiska Huawei.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden