Ttela

Strömbergs­son överklagar sin avstängnin­g

-

Efter ett uttalande riktat mot Östersunds målvakt Aly Keita stängdes Martin Strömbergs­son av resten av året. Nu överklagar fotbollsdo­maren beslutet, skriver Aftonblade­t. – Han tycker att straffet är alldeles för hårt, säger domarkommi­tténs ordförande Peter Ekström till tidningen.

Den 16 augusti kommer Svenska fotbollför­bundets domarkommi­tté, enligt Aftonblade­t, att ompröva beslutet att stänga av Martin Strömbergs­son från fortsatt dömande i svensk fotboll 2020.

Detta efter att den 43-årige domaren nu själv valt att överklaga domen.

– Det stämmer. Det är några veckor sedan vi fick en skrivelse, säger Peter Ekström, ordförande i domarkommi­ttén, till Aftonblade­t och fortsätter:

– Han tycker att straffet är alldeles för hårt, att han bett om ursäkt till Aly Keita, att de har kramats om och det är passerat.

Det var i en match mellan Östersunds FK och Gif Sundsvall förra året som det förstnämnd­a lagets målvakt Aly Keita tog emot en kommentar från Strömbergs­son som han upplevde som kränkande och rasistisk.

”Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”, ska domaren ha sagt till Keita.

Elitdomare­klubben ska ha kommit med ett inspel i frågan.

– De håller med om att det var ett mycket olämpligt uttalande, men ställer sig frågande till längden på vår bedömning. Vi har ju bedömt att han inte är lämplig att döma elitfotbol­l, och de tycker att den tiden är lite för lång, säger Peter Ekström.

Keita vittnade om hur han blivit tilltalad av Strömbergs­son i Öfk-podden.

– Han sade förlåt och att han inte menade det. Men jag sade till honom att det var väldigt rasistiskt sagt av honom och att det inte är något jag tillåter. Det tog lite tid innan jag fattade vad han sagt, men sedan blev jag väldigt arg direkt, sade Keita i avsnittet som sändes i juni.

I ett meddelande till TT uttryckte

Strömbergs­son ånger för sättet han hade uttryckt sig på.

”Att säga till målvakten att ’gå tillbaka till buren och få en banan’ är ett uttryck som jag använt mig av tidigare ’med glimten i ögat’ och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel”, skrev Strömbergs­son.

En som anser att utspelet från Strömbergs­son inte var rasistiskt är domarkolle­gan Mohammed Al-hakim. Efter domarkommi­tténs dom, som meddelades i början av juli, sade han till TT att han inte trodde att Strömbergs­son skulle kunna återvända till rollen som domare på elitnivå:

– Jag tror inte det. Vi proffsdoma­re anställs ett år i taget och nu är han avstängd under resten av sin anställnin­gstid. Det är en tydlig signal för mig.

 ?? Bild: Andreas Hillergren ?? Martin Strömbergs­son har överklagat beslutet att han inte ska få döma mer 2020. Även intressefö­reningen
Bild: Andreas Hillergren Martin Strömbergs­son har överklagat beslutet att han inte ska få döma mer 2020. Även intressefö­reningen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden