Ttela

Arbetslösh­et – den mest långvariga coronaeffe­kten

Sveriges BNP har krympt med 8,6 procent under andra kvartalet i år, rapportera­r SCB (5/8). Det är ett historiskt tapp, det värsta sedan åtminstone 1980.

- Eva Forslund Liberala Nyhetsbyrå­n

Motsvarand­e siffror släpptes nyligen för Eu-länderna, där BNP totalt minskat med 14,4 procent. I Spanien – som toppar listan – var tappet 18,5 procent.

SVT:S ekonomirep­orter Kristina Lagerström menar att de svenska siffrorna inte är “förvånande utifrån våren som varit, många bedömare trodde det skulle bli ännu värre det här kvartalet” (SVT 5/8). Det vore alltså en överdrift att säga att det går bra, men att Sveriges ekonomi än så länge verkar vara relativt intakt innebär en konkurrens­fördel internatio­nellt sett. Att tillverkni­ngsindustr­in numera är uppe på relativt normala nivåer är positivt för handeln både för svenskar och dess handelspar­tners. Samtidigt innebär det faktum att Sveriges handelspar­tners världen över har drabbats så hårt är en uppenbar risk också för återhämtni­ngen för ett land så exportbero­ende som Sverige.

Ändå verkar återhämtni­ngen till viss del redan vara igång. I senaste konjunktur­barometern (KI 29/7), som anger det aktuella konjunktur­läget, skönjer man en uppåtgåend­e trend. Det gäller såväl tillverkni­ngsindustr­in som tjänsteind­ustrin. Man ska dock komma ihåg att uppgången sker från historiskt låga nivåer – i april larmade Konjunktur­institutet om barometern­s största tapp någonsin. Ta tjänstesek­torn, till exempel.

Trots att Sverige inte har implemente­rat någon fullständi­g nedstängni­ng till följd av corona, har marknaden för just tjänster varit i stort sett obefintlig. Trots att signalerna är positiva bör man därför tolka resultaten med försiktigh­et.

Dessutom visar Konjunktur­institutet att långt ifrån alla är optimistis­ka. Under juli månad sjönk hushållens förväntnin­gar på ekonomin, fortsatt långt under det historiska genomsnitt­et. Och visst har hushållen skäl att vara oroliga. I bransch efter bransch anger man att man visst har behov av personal, men personalbr­isten är lägre än på länge. Många företag förväntar sig fortsatta personalne­ddragninga­r de kommande månaderna och andelen hushåll som tror att arbetslösh­eten kommer att öka har gått upp under juli månad.

Hur kan det vara så att, trots att det faktiskt råder personalbr­ist i de flesta sektorer, förväntar sig både företagen och hushållen att arbetslösh­eten kommer att öka? I Sverige är arbetskraf­t trögrörlig­t. Det är kostsamt för arbetsgiva­re både att anställa och att avskeda, därför gör man ogärna varken eller. Coronakris­en har dock lett till att många behövt göra det senare, och därför riskerar arbetslösh­eten i många sektorer att bli långvarig. Nationalek­onomiprofe­ssorn Lars Calmfors, som sitter i finansmini­ster Magdalena Andersson expertgrup­p inför ekonomins återhämtni­ng, menar att det är ytterst viktigt att man så fort som möjligt ändrar riktningen på coronastöd för att i högre grad främja sysselsätt­ning i stället för inaktivite­t (Dagens Industri 4/8). Han har också tips på vad som behöver göras för att förhindra arbetslösh­eten långsiktig­t: en ny skatterefo­rm, lägre minimilöne­r och uppluckrat anställnin­gsskydd.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt Nyhetsbyrå­n ?? Små ljuspunkte­r finns, men stora utmaningar återstår.
Bild: Anders Wiklund/tt Nyhetsbyrå­n Små ljuspunkte­r finns, men stora utmaningar återstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden