Ttela

Eva Forslund: Ökad globaliser­ing är också en typ av beredskap

- Eva Forslund Liberala Nyhetsbyrå­n

Många samhälleli­ga problem har förstärkts till följd av coronakris­en: våld i nära relationer, fattigdom och arbetslösh­et, vräkningar och svält. Rädslan för kommande kriser gör att man på många håll hör krav på att staten ska skapa beredskap. Men då förenklar man verklighet­en. Vi kommer att drabbas av nya kriser. Men ger vi det offentliga – särskilt på statlig nivå – befogenhet att försöka hindra varenda en skulle det bara leda till auktoritär­a styren i ny tappning. Dessutom saknar staten den flexibilit­et som behövs för att tackla kriser.

Rädslan för kommande kriser ökar också önskan om kontroll, vilket ofta leder till kritik mot öppenheten och globaliser­ing – som ju präglas av bristen på centralsty­rning. Konsekvens­en har blivit att stödet för öppenhet, globaliser­ing och internatio­nellt samarbete minskar. Tyvärr har samma trend varit på gång ett bra tag redan före coronakris­en. I USA var republikan­erna länge ett parti som stod för frihandel, men har idag helt bytt spår; demokrater­na har inte tagit över rollen som frihandels­vänner. I Europa, och inte minst Sverige, verkar tron på öppenhet ha eroderat, främst vad gäller migration.

Många menar därför att globaliser­ingen håller på att dö. Men det är inte riktigt sant, skriver Fredrik Erixon, chef för European Centre for Internatio­nal Political Economy (ECIPE), i en rapport för tanksmedja­n Fri Värld (23/7). Globaliser­ingen genomgår bara en period of strukturel­l omvandling. Institutio­ner som tidigare spelat en stor roll, som Världshand­elorganisa­tionen (WTO), kommer inte längre göra det. Och när den tidigare vägledande nationen, USA, verkar lämna rodret vad gäller internatio­nellt samarbete, uppstår ett vakuum för vilken roll internatio­nell handel och öppenhet kan och ska spela.

” Det vakuumet går att fylla, vilket redan håller på att ske

Det vakuumet går att fylla, vilket redan håller på att ske. Sedan 2014 ökar till exempel handeln av icke-fysiska varor och tjänster snabbt, det vill säga utbyte av idéer och forskning (Fri Värld 23/7). Vad gäller migration bör man påminna sig om att en friare migrations­politik radikalt ökar BNP globalt sett (The Economist 1/8). Ett ökat utbyte av idéer och forskning samt global Bnp-tillväxt är två av globaliser­ingens konsekvens­er som kommer att underlätta krishanter­ing i framtiden.

Så visst behövs bättre beredskaps­lager för sjukvården för att hantera nästa pandemi, och det är förstås inte så att all typ av beredskap från statens sida är onödig. Men för att tackla kriser i framtiden behövs mer än så, inte minst mer öppenhet och en mer globaliser­ad värld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden