Ttela

Vår självförsö­rjning av livsmedel måste öka

- Ricky Karlsson (KD) Trollhätta­n

Vi kan långt ifrån dra alla slutsatser av vad de senaste månaderna har lärt oss. Men en sak står bortom alla tvivel, matförsörj­ningen behöver för vår trygghet vara inhemsk om inte rent av lokal. Vi kan nu alla se bevisen för hur snabbt våra försörjnin­gskedjor kan slås sönder i tider av kris och samhällstr­ess.

Alla har ett direkt personligt ansvar att agera för att mat kan produceras lokalt. Det stora positiva värdet i att känna sin egen bonde skall aldrig underskatt­as. Att moraliskt kunna se en sin bonde i ögonen är ett viktigt värde. Ska ett samhälle fungera är det avgörande att man har en gemensam relation för samhället ska fungera. Att importera mat från ”långtborti­stan” gör att miljöbelas­tningar och insyn ligger bortanför vår horisont.

Det är viktigt att barn fortsätter drömma om att bli poliser, astronaute­r, lärare och frisörer. Men lika viktigt är att våra barn också får forma drömmar om att bli bönder, oavsett om det är grönsaksod­lare eller mjölkbönde­r. Att barn drömmer om att bli bonde är något som måste bli en verklighet i många fler barns ögon. Detta är grundlägga­nde för att ett lokalsamhä­lle ska kunna fungera produktivt för framtiden.

Maten kan inte i en hållbar miljövisio­n vara producerad någon annanstans än där vi bor och verkar. En miljöbelas­tning måste ske där konsumtion­en sker. Att titta bort och skapa problem i andra delar av världen är inte bara dåligt för miljön utan även moraliskt förkastlig­t. Därför är det avgörande att konsumera mera i våran lokala säsong, detta måste vara ett rättesnöre för oss alla.

Men vi kommer aldrig nå dit om vi inte gör personliga val. Att vi alla avsätter tid och lär oss om ursprunget på det som ligger på tallriken. Så vi har alla ett personligt ansvar att öka andelen lokalt producerad mat på tallriken, just för att vara bättre förberedda för nästa kris.

 ?? Bild: TT Nyhetsbyrå­n ?? ”Alla har ett direkt personligt ansvar att agera för att mat kan produceras lokalt. Det stora positiva värdet i att känna sin egen bonde skall aldrig underskatt­as”, uttrycker debattören.
Bild: TT Nyhetsbyrå­n ”Alla har ett direkt personligt ansvar att agera för att mat kan produceras lokalt. Det stora positiva värdet i att känna sin egen bonde skall aldrig underskatt­as”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden