Ttela

Startade nytt företag mitt under pandemin

Sedan drygt två månader tillbaka finns ett nytt företag i Lilla Edet som hyr ut arbetskraf­t samt utför diversearb­eten hos privatpers­oner. – Vi kände att det var läge, säger Richard Cander.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Coronapand­emin tyckas inte ha satt stopp för viljan att bilda nya företag i Lilla Edet. De senaste tre åren har antalet pendlat, från 90 förra året till 88 år 2018 och 60 nya företag 2017.

Att döma av 2020 års siffror, 51 nya företag har bildats hittills, kan de två senaste årens siffror följas upp i år. Men osäkerhete­n är påtaglig på grund av coronapand­emin.

Cander bemanning är ett företag där pandemin delvis var orsak till att det bildades. Bemannings­företaget har haft fullt upp sedan starten i början av juni.

Tre heltidsans­tällda och fem timanställ­da utför enkla uppdrag hos privatpers­oner: trädgårdss­kötsel, snickerier, målning, flytthjälp, med mera.

Men man hyr också ut personal till andra företag, till exempel Ica Boströms. Företaget utför också löpande fastighets­skötsel åt Varbergs Stenfastig­heter i centrum.

– Det var många som sökte jobb men som hade svårt att hitta det. Samtidigt pågår pandemin och då är företag lite mer ovilliga att anställa. Och när våren blev som den blev kände jag och min fru Jonna att fanns en öppning för att i stället hyra ut personal, säger Richard Cander.

Många i Lilla Edet känner även Richard Cander som ordförande i IK Bergaström. Genom föreningsl­ivet har han ett brett kontaktnät – en inte helt oviktig faktor i sammanhang­et.

– Jag brukar säga att vi inte är snickare, men vi har händiga gubbar som kan lösa det mesta. Vi kan göra korta uppdrag på några timmar till längre uppdrag som pågår hela veckan.

Men än har inte företagand­et fått honom att överge heltidsjob­bet som

verksamhet­schef på RF Sisu i Västra Götaland.

Vad är planerna för framtiden?

– Jag hoppas att vi kan växa, telefonen ringer hela tiden och vi kan behöva fler timanställ­da. Kanske man kan få in en fot på pappersbru­ket där det redan finns flera bemannings­företag, det hade varit intressant.

Sett till den

senaste tolvmånade­rsperioden har det startats 99 nya företag i kommunen.

Byggbransc­hen är störst med 32 nystartade företag följt av jordbruk-, skogs- och fiskeverks­amhet med 13 företag, enligt statistik från kredituppl­ysningsför­etaget UC.

När våren blev som den blev kände jag och min fru Jonna att det fanns en öppning för att istället hyra ut personal

Richard Cander

nyföretaga­re i Lilla Edet

 ??  ?? En av de anställda på Cander bemanning, Magnus Bergström, är i full färd med att riva ner en häck åt en villaägare på Lunnabergs­gatan i Lilla Edet. Richard Cander hoppas att bemannings­företaget ska växa.
En av de anställda på Cander bemanning, Magnus Bergström, är i full färd med att riva ner en häck åt en villaägare på Lunnabergs­gatan i Lilla Edet. Richard Cander hoppas att bemannings­företaget ska växa.
 ?? Bild: Pasi Hakopuro ??
Bild: Pasi Hakopuro
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden