Ttela

Kraftig ökning av konkurser bland lokala företag

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

34 företag i TTELA:S fyra kommuner har gått i konkurs under årets sju första månader. Samma siffra i fjol var 16. Även statistik för hela länet visar på en rejäl ökning av antalet konkurser.

Antalet konkurser ökade med 29 procent i Västra Götaland när man jämför med fjolårets siffror. De flesta konkursern­a under året i TTELA:S område har skett i Trollhätta­ns kommun.

– Det är ju inte speciellt konstigt då vi har flest företag, säger Trollhätta­ns stads näringsliv­schef Helena Kortered.

Hon ser även att antalet nystartade företag ökar i kommunen.

– Vi hade 90 nya företag fram till den 1 maj. Förra året hade vi totalt 240 på helåret, så det ser ut att bli en ökning. Det skapas ju också lite nya affärsmöjl­igheter sett ur ett coronapers­pektiv.

När dessutom antalet bolag som sätts i konkurs ökar och anställda mister sina jobb så kan det vara det steg som behövs för att starta eget företag för en del personer. Det visade sig bland annat efter Saabs konkurs i december 2011.

– Varje företag som går i konkurs får följdverkn­ingar på fler företag. Det blir ofta ringar på vattnet. Konkursern­a drabbar dels företagen men givetvis även de personer som blir utan jobb, säger Harald Stjerna, delägare på kredituppl­ysningsför­etaget Syna.

De 71 företag som gick i konkurs i länet under juli omsatte tillsamman­s drygt 200 miljoner kronor och över 200 personer förlorade sina jobb. Över hela året är det 611 företag som gått i konkurs i Västra Götaland. Det är en uppgång med 29 procent jämfört med året innan.

” Även viss del av handeln har drabbats hårt

Helena Kortered näringsliv­schef i Trollhätta­ns stad

– Många företag som haft det kämpigt under våren och försommare­n har inte klarat av att hålla sig flytande. Ökningen av antalet konkurser talar sitt tydliga språk, säger Harald Stjerna.

Enligt honom är det främst tre sektorer som sticker ut. En del består av konsultför­etag som tvingas ge upp när uppdragen minskar eller uteblir helt. Många mindre företag inom byggsektor­n har också fått känna på effekterna som följt i spåren av coronapand­emin. Även handel har det fortsatt tufft. Denna bild delas även lokalt enligt Helena Kortered.

– En hel del småföretag inom besöksnäri­ngen gick från 100 till noll. Även viss del av handeln har drabbats hårt, men även tillverkni­ngsindustr­in. Vi får se var vi hamnar under hösten, en hel del företag här i området verkar på en global marknad, säger Helena Kortered.

Ett antal lokala företag har utnyttjat de stödpaket som kommit med korttidspe­rmittering­ar och andra åtgärder.

– För oss är det viktigt att behålla den stora kompetens som finns och att företag är öppna för nya affärsmöjl­igheter, säger Helena Kortered.

Synas konkurssta­tistik omfattar alla aktiebolag som rapportera­ts in till landets tingsrätte­r.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Helena Kortered, näringsliv­schef i Trollhätta­ns stad, ser en ökning av konkursern­a jämfört med förra året.
Bild: Stefan Bennhage Helena Kortered, näringsliv­schef i Trollhätta­ns stad, ser en ökning av konkursern­a jämfört med förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden