Ttela

Amazon på väg in i svensk e-handel

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

E-handelsjät­ten Amazon kommer inom kort att lansera en svensk sajt. Hur påverkar det lokala e-handelsför­etag?

Snart är det dags för Amazon att lansera en svensk version av sin populära sajt för e-handel. Det bekräftade företaget i ett pressmedde­lande i tisdags.

– Amazon har varit tillgängli­gt för svenska konsumente­r och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducer­a ett komplett detaljhand­elserbjuda­nde i Sverige och det är det vi planerar att göra nu, säger Alex Ootes, vice vd för EU Expansion på Amazon.

Exakt när den svenska sajten amazon.se kommer att lanseras är oklart, men troligtvis är det bara en fråga om veckor.

– Många är rädda för den här utveckling­en men det är bra för lokala små nischade e-handelsför­etag som kommer att finnas på en stor plattform, säger Lars Svensson, ordförande i Trollhätta­ns e-handelsför­ening.

För ett företag som går in på Amazons plattform är det viktigt att vara medveten om att det gäller att anpassa sig till spelregler­na.

– Det gäller att vara ödmjuk. Jag har själv ingen erfarenhet av detta, men har ett antal kontakter som arbetar nära Amazon och följer man inte bolagets regler är det svårt att lyckas.

En stor fördel för mindre företagare är att det inte spelar någon roll om det är en stor kedja eller en liten lokal handlare som lägger ut sina produkter.

Amazon är känt i världen för att leverera sina paket senast dagen efter eller till och med samma dag.

– Vad jag har hört ska de anlita Postnord som transportö­r i Sverige. Det kommer att sätta lite press på Postnord, säger Lars Svensson.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Lars Svensson och Tomas Löfgren, som var med och startade Trollhätta­ns e-handelssat­sning 2017.
Bild: Stefan Bennhage Lars Svensson och Tomas Löfgren, som var med och startade Trollhätta­ns e-handelssat­sning 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden