Ttela

Lysande idé: Självplock av rosor går till välgörenhe­t

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 27 47

Det började med en idé från en kund. Sedan beslöt sig företagarn­a David Bäck och Stefan Olsson för att plantera tusentals solrosor, sälja dem och skänka intäkterna oavkortat till Barncancer­fonden. – Vi drog igång i fredags och sedan dess har intresset varit helt enormt, säger David Bäck.

Att odla solrosor till förmån för Barncancer­fonden har blivit något av en trend bland lantbrukar­e de senaste åren. Köparen betalar en valfri summa per solros, och pengarna går sedan oavkortat till Barncancer­fonden.

44-årige David Bäck och 46-årige

Stefan Olsson driver tillsamman­s Skogs- & Bemannings­service Väst vid Intagan i Lilla Edet och sysslar med skogsvård, växtodling och lantbruk. Efter att en kund berättat om fenomenet beslöt sig duon för att själva dra sitt strå till stacken, och planterade tusentals solrosfrön.

När de öppnade för försäljnin­g i fredags fick de båda en chock av hur stort intresset var.

– Vi delade ett inlägg på vår Facebook-sida som har fått över 9 000 visningar och under helgen har intresset varit helt enormt. Det har kommit hit folk överallt ifrån, säger David Bäck.

Däremot är alla goda ting tre, som man brukar säga. Odlingen av solrosor är inte uteslutand­e till för insamlinge­n.

– Det handlar även om att gynna växtlighet­en och öka pollinatio­nen från humlor och bin, berättar David Bäck.

” Under helgen har intresset varit helt enormt. Det har kommit hit folk överallt ifrån.

Hur mycket som har samlats in har de inte kunnat se ännu, och de har inte heller något insamlings­mål.

– Nej, vi tänker att vi försöker samla in så mycket det bara går. Det är första gången vi gör det här, säger Stefan Olsson.

David Bäck företagare

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Stefan Olsson och David Bäck har planterat tusentals solrosor, som nu säljs till förmån för Barncancer­fonden.
Bild: Andreas Olsson Stefan Olsson och David Bäck har planterat tusentals solrosor, som nu säljs till förmån för Barncancer­fonden.
 ??  ?? Vid Edsvägen står det en skylt med informatio­n om betalning.
Vid Edsvägen står det en skylt med informatio­n om betalning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden