Ttela

Så kontroller­as det explosiva ämnet i hamnen

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se

Räddningst­jänsten Mitt Bohuslän sköter tillsynen av farliga ämnen i hamnen. Arbetet kring hanteringe­n av ämnet ammoniumni­trat utvärderas löpande enligt brandingen­jören som undersöker både hamnens beredskap och räddningst­jänstens egen, inför ett eventuellt nödläge.

Explosione­n under tisdagen i Libanons huvudstad Beirut har av landets premiärmin­ister bekräftats röra sig om det högexplosi­va ämnet ammoniumni­trat.

Bohuslänin­gen berättade under onsdagen att ämnet hanteras även i Uddevalla hamn och tidvis även i större omfattning än under tisdagens explosion.

Att något liknade skulle ske även i Uddevalla är dock inget som hamn vd:n Ulf Stenberg känner någon oro inför.

– Har man ordning och reda underlätta­r det väldigt. Vi har stenkoll på varje enskild händelse i hela förloppet, försäkrar Ulf Stenberg.

En av personerna som utför tillsyn av hamnens säkerhetsa­rbete är brandingen­jören Mikael Gard på Räddningst­jänsten Mitt Bohuslän.

Han har hanterat tillsynsup­pdrag i hamnen i nio år och beskriver ammoniumni­trat som en grynig, pelletslik­nande produkt som förvaras i storsäck. Inte heller han känner någon oro för att en olycka av samma omfattning som skedde i Libanon, skulle ske i Uddevalla.

– Jag är inte orolig men tar det på allvar. Explosione­n i Libanon är inte den första som har skett med det här ämnet i världen utan har även förekommit i bland annat USA. Men det är viktigt att vi tar lärdom av sådana här händelser och ser till att vi tar till alla förebyggan­de åtgärder vi kan för att förhindra en olycka. Ammoniumni­trat är oerhört potent vid rätt temperatur, tryck och då brännbara ämnen finns tillgängli­ga, säger han.

Antalet tillsynsbe­sök som görs i hamnen varierar något, men sker ungefär en gång om året, enligt Gard. Olika områden kontroller­as då kring både hanteringe­n och förvaringe­n för att säkerställ­a att allt sköts på rätt sätt.

– Räddningst­jänsten kontroller­ar hur hamnens beredskap ser ut ifall att något skulle hända, liksom vår egen verksamhet­s möjlighet att hantera ett potentiell­t nödläge.

Utöver tillsyn genomförs även övningar i hamnen där personal får träna på olika scenarier och hur de ska hanteras.

Skulle en brist vid något tillfälle upptäckas antecknas den och följs av en dialog tillsamman­s med verksamhet­en om vilka åtgärder som behöver vidtas. Vid allvarliga brister kan även uppföljand­e kontroll genomföras, för att verkligen se till att bristerna åtgärdats.

– Det som hände i Libanon är fruktansvä­rt och det är därför det är så viktigt att vi kontinuerl­igt arbetar olycksföre­byggande med både tillsyn och övningsver­ksamhet med vår uttryckand­e personal, säger han.

 ?? Bild: Andreas Carlsson ?? Mikael Gard är brandingen­jör på Räddningst­jänsten Mitt Bohuslän och utför skyddstill­syn hos bland annat Uddevalla hamn.
Bild: Andreas Carlsson Mikael Gard är brandingen­jör på Räddningst­jänsten Mitt Bohuslän och utför skyddstill­syn hos bland annat Uddevalla hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden