Ttela

Tusentals hästägare rasar mot statlig utredning

Hagar får inte trampas sönder och max tre hästar per hektar – det är några åtgärder i en statlig utredning som pekar ut hästen som en miljöbov. Trots att det inte finns något lagförslag än har 17 000 personer nu skrivit under en protestlis­ta.

-

Ullrica Landmér öppnar stängslet till ”pojkarna” – hästarna som går tillsamman­s i den stora beteshagen. Här på Östads säteri i Alingsås kommun arrenderar hon mark och tar hand om 27 hästar, de flesta inackorder­ade.

Men de senaste dagarna har hon varit minst lika aktiv på nätet som på gården. I början av veckan startade hon Facebookgr­uppen med tillhörand­e namninsaml­ing: ”Stoppa utredninge­n av ev. lagförslag om hästhagar”.

– Jag tänkte att vi kanske blir 500 personer, men vi blev över 14 000 medlemmar på tre dagar och har nu nära 17 000 namnunders­krifter, säger Ullrica Landmér.

Det var 2018 som regeringen beslutade att utreda hur övergödnin­g kan minskas med stärkt arbete på lokal nivå. Övergödnin­g orsakas ofta av höga koncentrat­ioner av kväve och fosfor som leder till bland annat igenväxnin­g av sjöar och vattendrag och algblomnin­g i sjöar och hav.

Erica Lindberg chef, LRF Häst

Utredninge­n var klar i februari och nämner till exempel jordbruk, skogsbruk och reningsver­k som några av de största källorna till övergödnin­g.

Men man pekar även ut hästar: ”En källa till övergödnin­g som uppmärksam­mas allt mer är den omfattande hästhållni­ngen i Sverige.”

Enligt utredninge­n finns det runt 355 000 hästar i Sverige som producerar nära tre miljoner ton urin och avföring varje år, 20 procent av allt stallgödse­l från jordbruksd­jur. Stallgödse­l är näringsrik­t och kan orsaka övergödnin­g i vattenmilj­öer om man inte tar hand om det på rätt sätt.

Bland annat innehåller utredninge­n ett underlag till en förordning och det är flera av dess åtgärder som hästägarna har reagerat på:

Mark bör inte användas som hästhage i mer än 10 år. Detta för att ansamlinge­n av näringsämn­en kan bli för stor.

Man bör inte ha fler än två eller tre hästar per hektar.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Ullrica Landmér på Östads Säteri i Alingsås kommun, har startat en namninsaml­ing som kritik mot regeringen­s utredning om övergödnin­g och stallgödse­l.
Bild: Mia Höglund Ullrica Landmér på Östads Säteri i Alingsås kommun, har startat en namninsaml­ing som kritik mot regeringen­s utredning om övergödnin­g och stallgödse­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden