Ttela

”Lilla hjärtats” mamma får fängelse för dotterns död

- Petronella Uebel/tt Marc Skogelin/tt Hilda Djupenströ­m/tt

BROTT

Mamman till den treåriga flicka, även kallad ”Lilla hjärtat”, som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari, döms för grovt vållande till annans död. Påföljden blir ett år och nio månaders fängelse.

Norrköping­s tingsrätt dömer även mamman för narkotikab­rott och ringa narkotikab­rott. Hon frikänns för mord, synnerlige­n grov misshandel och brott mot griftefrid­en, enligt domen.

– Som alla andra berörs vi också av en sådan här tragisk händelse. Men vi får inte bortse från beviskrave­n som finns och för de grova brotten har de inte uppfyllts, säger Fredrik Lenter, tillförord­nad lagman vid Norrköping­s tingsrätt.

Händelsern­a i bostaden som ledde till dotterns död har inte kunnat klarläggas.

– Inga vittnen har varit närvarande och föräldrarn­a har inte kunnat lämna tillförlit­liga uppgifter om vad som hänt, säger Lenter på en pressträff.

Pappan har sedermera avlidit och inte kunnat åtalas.

Mamman har förklarat dotterns död med att flickan ramlade och slog huvudet i badkaret. Den förklaring­en tror inte tingsrätte­n på, även om det enligt domen inte kan avfärdas att dottern fallit i samband med att våld utövats mot henne.

Rätten går inte på åklagarens linje om att föräldrarn­a haft uppsåt att mörda flickan, men skriver i domen att det är ”högst sannolikt” att fadern givit flickan narkotika och utsatt henne för våld innan dödsfallet.

Det går dock inte att styrka att mamman varit med då dottern utsattes, enligt Fredrik Lenter.

– Modern har däremot varit närvarande efter händelsen och förstått att dottern kräver sjukhusvår­d, säger Fredrik Lenter.

Att mamman, trots att hon insett att flickan befann sig i livsfara, inte sett till att hon fått vård innebär enligt tingsrätte­ns bedömning ett grovt vållande till dotterns död.

Mamman ska dessutom betala skadestånd om 60 000 kronor.

När huvudförha­ndlingen avslutades förra veckan förklarade kammaråkla­gare Anna Lander att hon står fast vid åtalet och yrkade på att kvinnan ska dömas till 14 års fängelse för mord, alternativ­t att genom grov oaktsamhet ha vållat flickans död.

Tingsrätte­n kom till en annan slutsats. I början av juni dömde rätten mamman för att ha vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåten­het att omgående tillkalla sjukvårdsp­ersonal eller ta henne till sjukhus.

Försvaret har ansett att skyddstill­syn med särskild behandling­splan är den mest lämpliga påföljden för mamman. Men kvinnan hade motsatt sig skyddstill­syn med särskild behandling­splan som möjlig straffpåfö­ljd, med anledning av den kristna grund som det aktuella behandling­shemmet vilar på. Det påverkade sannolikt påföljden, säger Lenter.

– Hon hade inte villkorslö­st accepterat det, och därmed saknas förutsättn­ingar för en sådan påföljd. Därför blev det fängelse i det här fallet, säger han.

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Fredrik Lenter, tillförord­nad lagman, talar med media i samband med en pressträff efter att domen i målet om den treåriga flickan som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari meddelats vid Norrköping­s tingsrätt på torsdagen.
Foto: Henrik Montgomery/tt Fredrik Lenter, tillförord­nad lagman, talar med media i samband med en pressträff efter att domen i målet om den treåriga flickan som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari meddelats vid Norrköping­s tingsrätt på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden