Ttela

Tegnell vill inte släppa på maxgränsen med 50 personer

-

CORONAVIRU­SET

Det är inte aktuellt att ändra lagen om offentliga sammankoms­ter om högst 50 personer, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell.

– Om hösten fortsätter vara lugn så kanske, men just nu är det inte läge, säger han på torsdagens pressträff.

Tegnell påpekar att det är en lagstiftni­ngsfråga, men att det skulle kunna vara okej med fler än 50 personer ur smittskydd­ssynpunkt.

Sedan i onsdags hade i går sex personer med bekräftad covid-19 rapportera­ts döda i Sverige. Totalt har 5 766 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsom­yndigheten. Totalt har 81 967 personer bekräftats smittade i Sverige.

Trenden beskrivs fortfarand­e som ”gynnsam” med färre döda och färre sjukhusinl­äggningar. I resten av världen, däremot, är situatione­n lika allvarlig som tidigare.

– Spridninge­n fortsätter ungefär på samma ställen som tidigare, det är fortfarand­e väldigt många som drabbas och tyvärr inte en situation som är slut ännu, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

I fler och fler länder i Europa ser man nu en återkomst av viruset

– Det finns absolut en tendens att fallen kommer tillbaka redan nu, säger Tegnell.

TT:S reporter frågade vad utveckling­en i Europa med tecken på att smittan återkommer i många länder innebär för de framtida åtgärderna i Sverige.

– Det tar lång tid innan man ser effekter av att man öppnar igen. Vi har ett helt annat läge i Sverige, vi har inte släppt på något. Vi vill ha en långsiktig hållbarhet, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

I Sverige har antalet fall i gruppen 20–29 år ökat den senaste tiden.

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, säger Tegnell.

Inom intensivvå­rden ser man nu något av en platå av dem som vårdas på grund av covid-19, säger Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef vid Socialstyr­elsen.

– 236 personer vårdas på sjukhus och av dem vårdas 41 på intensivvå­rden med respirator. Vi ser något av en platå inom intensivvå­rden, säger hon. (TT)

Statsepide­miolog Anders Tegnell.

 ??  ?? Foto: Naina Helén Jåma/tt
Foto: Naina Helén Jåma/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden