Ttela

Jakt på vaccin jämförs med kapplöpnin­gen till rymden

- Troy Enekvist/tt

CORONAVIRU­SET

Kapplöpnin­gen för att hitta ett vaccin mot covid-19 kan jämföras med kapplöpnin­gen till rymden. Men samtidigt som det handlar om något som kan rädda liv kan kampen om att komma först få farliga konsekvens­er. – Det handlar om prestige och politik, säger professor Lars Magnusson.

Att få fram ett vaccin mot covid-19 står högt på dagordning­en i hela världen. Och medan vaccinföre­tagen kämpar med olika studier så används vaccin också som ett politiskt slagträ både nationellt och internatio­nellt.

I USA står president Donald Trumps regering bakom ”Operation Warp Speed”, där målet till en början var att ha ett vaccin klart till oktober.

Tidsplanen har sedan dess förskjutit­s och Trump hävdar nu att det ska finnas flera

Storbritan­nien: Troligen klart till jul

Matt Hancock, Storbritan­niens hälsominis­ter, hsartsoagr­tbatrtilta­nadnetniei­tet scenario” kommer att ha ett vaccin klart till jul. Landet har skrivit avtal om 100 miljoner doser från Astra Zkelnaecra­toch ytterligar­e 90 miljoner doser ftråinlltv­jåuanl.dra företag. hundra miljoner doser i slutet av året.

I Ryssland förbereds samtidigt massvaccin­ering, vilket planeras att starta redan i oktober. Även Kina tros ligga långt fram i utveckling­en och båda länderna har kritiserat­s för att inte vara tillräckli­gt säkra i sitt testande.

– Vaccin är en helt ny produkt som används i en global maktkamp, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universite­t.

Ett färdigt vaccin innebär en prestigevi­nst på ett nationellt plan, som kan gynna regeringar och regimer, men också i den globala geopolitik­en, menar Magnusson.

– För kineserna som gärna vill visa sig på styva linan gentemot USA står det här väldigt högt på agendan.

Lars Magnusson jämför vaccinkapp­löpningen med kapplöpnin­gen om att vara först i rymden och till månen.

– På 1950-talet sågs Rysslands Sputnik som en jättestor prestigegr­ej. Jag tror

Kina: Långt fram med vaccinfram­ställning Landets läkemedels­företag har dock svårt att få fram tillräckli­gt många testperson­er till sina fas-3 studier. Kina har inte samma relationer med sjukhus runt om i världen som europeiska och amerikansk­a läkemedels­företag. definitivt att ett vaccin skulle ge minst lika stor prestige för ett land som att få ut en människa i rymden.

I bland annat USA har läkemedels­företag fått stå emot stora politiska påtrycknin­gar om att få ett vaccin klart.

– I slutändan är det läkemedels­företagen som får stå till svars om något blir fel, så de är väldigt försiktiga, säger Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiolo­gi vid Lunds universite­t.

Han menar att läkemedels­verken i EU och USA är så pass bra att när väl ett vaccin kommer ut på marknaden så kommer det att vara säkert.

Men det finns länder där systemen riskerar att inte fungera lika bra under påtrycknin­gar, säger han.

– Jag hade varit mer försiktig med ett vaccin som kommer från en miljö där myndighete­r inte kan stå emot påtrycknin­gar på samma sätt som här.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden