Ttela

Japan minns bomben över Hiroshima för 75 år sedan

-

JAPAN

Det har gått 75 år sedan USA fällde världens första atombomb över Hiroshima. – Då (1945) trodde man att ”ingenting kommer att växa här på 75 år”. Men ändå har Hiroshima återhämtat sig och blivit en symbol för fred, sade stadens borgmästar­e Kazumi Matsui under en minnescere­moni.

Den 6 augusti 1945 släppte det amerikansk­a planet Enola Gay uranbomben

”Little boy” över Hiroshima. Runt 140 000 av stadens 350 000 invånare beräknas ha mist livet omedelbart eller till följd av strålskado­r åren därefter.

Tre dagar efter bombningen av Hiroshima – under andra världskrig­ets sista dagar – anfölls även Nagasaki med en atombomb kallad ”Fat man”. Fler än 75 000 personer omkom.

På klockslage­t 08.15 lokal tid, den tidpunkt då den första bomben släpptes för 75 år sedan, samlades överlevare och deras släktingar samt en handfull dignitärer för den årliga ceremonin i Hiro- shimas Peace Memorial Park. På grund av coronapand­e- min hölls ceremonin med färre deltagare på plats än vanligt.

Enligt traditione­n inleddes minnescere­monin med en tyst bön. Därefter talade Kazumi Matsui liksom premiärmin­ister Shinzo Abe och båda återupprep­ade sina löften om en kärnvapenf­ri värld.

uppmanade världen att enas för att möta globala hot, som coronaviru­set, och höjde ett varningens finger för den nationalis­m som föregick andra världskrig­et.

– När influensap­andemin härjade för ett sekel sedan krävde den miljontals liv då länderna som stred mot varandra i första världskrig­et inte klarade av att möta hotet tillsamman­s, sade Kazumi Matsui. En efterfölja­nde uppgång för nationalis­men ledde till andra världskrig­et och atombombni­ngarna. Vi får aldrig låta detta smärtsamma förflutna upprepa sig.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) säger i ett tal att världen förändrade­s när den första atombomben föll.

– Det får inte råda något tvivel om att Sveriges mål – som vi delar med så många andra – är en kärnvapenf­ri värld. (Tt-reuters)

 ?? Foto: Eugene Hoshiko/ap/tt ?? Årets minnescere­moni i Hiroshimas Peace Memorial Park var coronaanpa­ssad.
Borgmästar­en
Foto: Eugene Hoshiko/ap/tt Årets minnescere­moni i Hiroshimas Peace Memorial Park var coronaanpa­ssad. Borgmästar­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden