Ttela

Brå: Att erbjuda vittnen skydd kan bryta tystnaden

- Petronella Uebel/tt

BROTT

Polisen vädjar till de som vet vem som sköt den tolvåriga flickan i Botkyrka att träda fram. Men det finns en tystnadsku­ltur när det gäller gängkonfli­kter som kan vara svår att bryta. Med rätt förutsättn­ingar går det dock att bryta tystnaden, enligt Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Att vittnen träder fram är grundlägga­nde för att rättsväsen­det ska fungera.

– Det är jättevikti­gt. Tystnaden kan minska rättsväsen­dets möjlighete­r att klara upp brott om det inte finns någon som berättar vad de sett. Annars måste man ha tillräckli­gt med stödbevisn­ing för en fällande dom och det är det inte alltid man har, säger Anna Jonsson, utredare på Brottsföre­byggande rådet.

Men myter och rykten om personer med ett skrämselka­pital, som kan bero på prat eller på att de verkligen har en förmåga att utöva våld, kan spridas.

Det gör att folk drar sig för att vittna, vilket Anna Jonsson och kollegan Johanna Skinnari har sett i sin kartläggni­ng av tystnadsku­lturen.

– Jättemånga i socialt utsatta områden uttrycker att de vill berätta vad de sett, men att de drar sig för att göra det. De skulle vilja ha fler närvarande poliser i området så att det inte blir så stor grej att prata med polisen, säger Anna Jonsson.

Skam och skuld, rädsla för repressali­er och uppgivenhe­t över att polisen inte kan göra något är några av de starkaste anledninga­rna. Det har kommit fram när utredarna intervjuat representa­nter för rättsväsen­det, brottsoffe­rjourer, brottsoffe­r och vittnen. Dessutom har de genomfört en enkät med åklagare för att se vilka påverkansf­örsök som de utsätts för.

Slutsatsen är att det finns flera konkreta saker som rättsväsen­det kan göra för att få fler att bryta tystnaden. Att tidigt förhöra brottsoffe­r grundligt, helst redan på brottsplat­sen, och att erbjuda vittnen det skydd de behöver är två viktiga faktorer.

– Vi lyfter även fram att det är viktigt att få ner utrednings­tiderna. Många vill gå vidare och dessutom minskar man risken för påverkansf­örsök om det går snabbt, säger Anna Jonsson.

Vid en rättegång kan det vara viktigt att brottsoffe­r och vittnen slipper möta de misstänkta gärningsmä­nnen för minskat obehag.

– Subtila saker kan uppfattas som obehagliga – blickar och attityder, säger Anna Jonsson.

 ?? Foto: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Brottsföre­byggande rådet har kartlagt tystnadsku­lturen och pekar på vad man kan göra för att bryta den, vilket kan leda till att allvarliga brott klaras upp.
Foto: Stina Stjernkvis­t/tt Brottsföre­byggande rådet har kartlagt tystnadsku­lturen och pekar på vad man kan göra för att bryta den, vilket kan leda till att allvarliga brott klaras upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden