Ttela

Libaneser misstror ledarna – en utredning räcker inte

-

LIBANON

En utredning ska inom fyra dagar svara på hur olyckan i Beiruts hamn kunde ske och vilka som är ansvariga. Men det är långt ifrån nog för många libaneser som är trötta på ledarnas oförmåga att lösa landets korruption och kriser.

I flera år hade över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumni­trat förvarats i hamnen trots att myndighete­r larmats om faran.

I tisdags exploderad­e lagret. I onsdags begärde regeringen att de som är ansvariga för förvaringe­n av ammoniumni­tratet ska sättas i husarrest och i torsdags morse fattades beslutet att tillsätta en kommitté som ska utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presentera­s inom fyra dagar, säger utrikesmin­ister Charbel Wehbe till franska radiokanal­en Europe 1.

– Det är allvarligt och vi tar det på allvar.

– De som är ansvariga för det här fruktansvä­rda brottet kommer att straffas av domare, säger han till radion.

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet missskötts.

– Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar? säger Jean Abi Hanna, en 80årig tidigare hamnarbeta­re vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) ställer sig också bakom växande krav på en oberoende utredning av händelsen.

”En oberoende utredning med internatio­nella experter är den bästa garantin för explosione­ns offer att få den rättvisa de förtjänar”, säger HRW.

Minst 5 000 personer skadades och 137 dog i explosione­n, enligt Libanons hälsodepar­tement. Flera personer saknas fortfarand­e efter jätteexplo­sionen och under onsdagen samlades folk i hamnen för att leta efter anhöriga.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud.

Abboud säger att kostnadern­a för explosione­n kan landa på motsvarand­e 130 miljarder kronor.

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsu­trustning och hjälparbet­are har strömmat till Libanon från flera olika länder och från EU.

Frankrikes president Emmanuel Macron är den förste politiske ledaren som reser till Libanon efter katastrofe­n. Han varnar för att Libanon kommer att ”fortsätta att sjunka” utan reformer.

– Jag vill organisera europeiskt samarbete och bredare internatio­nellt samarbete, säger presidente­n efter att ha landat i Beirut. (Ttreuters)

 ?? Foto: Hassan Ammar/ap ?? Folk röjer bråte efter explosione­n i Libanons huvudstad Beirut.
Foto: Hassan Ammar/ap Folk röjer bråte efter explosione­n i Libanons huvudstad Beirut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden