Ttela

Oron ökar för dansk smittsprid­ning

- Maria Davidsson/tt

CORONAVIRU­SET

I helgen höjer Danmark gränsen för tillåtna folksamlin­gar från 100 till 200 personer. Men ökande antal smittfall gör att danska politiker och myndighete­r vill dra i nödbromsen.

På lördag ska dubbelt så stora folksamlin­gar som i dag tilllåtas i Danmark. Det ingår i den plan som steg för steg ska öppna upp det danska samhället igen efter vårens hårda coronarest­riktioner.

Den senaste tiden har antalet nya konstatera­de fall med covid19 ökat ganska kraftigt, om än från en låg nivå. Det beror bland annat på många nya fall i Århus, 34 på onsdagen, och på ett slakteri i Ringsted.

– Jag är mycket bekymrad för den situation som är i Århus just nu, säger Charlotte Hjort på Styrelsen för Patientsäk­erhet, som ansvarar för smittspårn­ing, på en pressträff.

Hon betonar att smittsprid­ningen sker brett i samhället. Evenemang på Århus universite­t, firande fotbollsfa­ns och bostadsomr­åden med många somalier har pekats ut som smittsprid­are. Men ingen enskild händelse eller plats är orsak till utbrottet. Gemensamt för många smittade är dock att de har deltagit på begravning­ar, bröllop eller studentakt­iviteter.

Flera danska partier kräver att regeringen med statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) i spetsen ska kalla till partiöverl­äggningar.

– Jag har bett hälsominis­tern att dra i nödbromsen, och det är riktigt bråttom, säger Kirsten Normann Andersen, ansvarig för hälsofrågo­r i Socialisti­sk Folkeparti (SF).

 ?? Foto: John Thys/ap ?? Kraven ökar på Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) att dra i nödbromsen när det gäller större folksamlin­gar.
Foto: John Thys/ap Kraven ökar på Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) att dra i nödbromsen när det gäller större folksamlin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden