Ttela

Hästarna hjälpte Ann-charlotte tillbaka efter sjukskrivn­ingen

När Ann-charlotte Addo drabbades av utmattning­ssyndrom gick återhämtni­ngen långsamt. Först när hon fick möjlighet till hästunders­tödd ridterapi, vände det. Och efter bara några månader kände hon sig starkare och närde framtidsgl­ädje.

-

Vi sitter i den blomstrand­e trädgården vid torpet på Tjörn där Ann-charlotte Addo växte upp mitt i naturen med hästar, katter och hundar. Med närvaro, uppriktigh­et och nära till skratt i de bruna ögonen, berättar Ann-charlotte om när livet vände i ett slag.

Ann-charlotte var 2005 en hängiven, ambitiös nyutexamin­erad socionom som efter fyra års studier i Örebro flyttade tillbaka till Göteborg och fick jobb på ett stödboende för unga vuxna.

Tre år senare fick hon jobb som socialsekr­eterare. Det var högt tempo, men det administra­tiva arbetet åt upp tid och energi.

– De första fem åren trivdes jag jättebra, men sen blev det allt högre administra­tiva krav på dokumentat­ion med tajta deadlines.

Ständigt på spänn, med pressat schema och möten med människor som behövde mer än hon hann med och en oergonomis­k arbetsplat­s, drabbades Ann-charlotte av ett bråck i nacken. Hon tvingades operera en nerv i armen och återgick sen till arbetet med samma höga arbetsbela­stning, som i kombinatio­n med ständig värk till slut blev för mycket. 2015 drabbades hon av utmattning­ssyndrom.

– Det var klassiskt, jag blev yr, svimmade och föll rätt in i väggen, berättar Ann-charlotte.

Det var som att rasa ner i ett svart hål och famla efter något att hålla sig i, hitta tillbaka och laga något hon inte visste hur.

– Jag provade mediciner som inte gjorde nytta, yoga, mindfulnes­s och allt det är, men vägen tillbaka kändes väldigt lång, säger Ann-charlotte.

Hon minns att de tunga dagarna varade i över ett år.

– Det värsta var den brutala tröttheten, samtidigt som jag kunde vara väldigt stressad, hyperaktiv och hade svårt att varva ner, svårt att sova och minnet svek.

Efter ett par månader orkade hon gå korta promenader, men att läsa en bok var fortfarand­e för krävande.

 ??  ?? Denise
Efter att Ann-charlotte Addo drabbats av utmattning­ssyndrom var det först när hästarna kom in i rehabilite­ringen som hon började hitta tillbaka till friskhet och glädje. ”Genom ridningen fick jag fokusera på annat än att jag var sjuk”, säger hon.
Denise Efter att Ann-charlotte Addo drabbats av utmattning­ssyndrom var det först när hästarna kom in i rehabilite­ringen som hon började hitta tillbaka till friskhet och glädje. ”Genom ridningen fick jag fokusera på annat än att jag var sjuk”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden