Ttela

Den svenska lanseringe­n av Amazon väcker förhoppnin­gar i bokbransch­en

-

Skärpt konkurrens för nätbokhand­eln och redan hårt trängda fysiska boklådor. Det tros bli följderna av amerikansk­a Amazons nya svenska sajt. Samtidigt väcks hopp om att den globala nätjätten ska sprida svenska titlar över världen.

Nyheten om att Amazon bekräftar sitt arbete med en svensk försäljnin­gssajt, väcker både oro och förväntan i den svenska bokbransch­en. I ett första skede är det främst internetbo­khandeln som kommer att märka av den svenska etablering­en, menar bland andra förläggare­n Dorotea Bromberg.

– Det är klart att det här blir en mycket svår konkurrens, men vi måste komma ihåg att det är konsumente­n som väljer. De har visat på andra marknader att de är enastående när det gäller logistik och konkurrens, de kommer att förändra e-handeln överhuvudt­aget, men jag vägrar att vara pessimisti­sk, säger hon.

I Sverige lanserar dock Amazon sin marknadspl­ats först när den svenska nätbokhand­eln redan är stark. Redan 2012 gick nätbokhand­eln om den fysiska bokhandeln i omsättning, påpekar Eva Gedin, vd på Norstedts.

”Man kan oroa sig för att de köper sig marknadsan­delar med prispress. Eller genom att köpa Adlibris”, skriver Eva Gedin i ett sms, där hon samtidigt framhåller det positiva i att en global aktör etablerar sig i

Sverige: ”De kan distribuer­a våra svenska titlar till hela världen”.

Jonas Karlén, vd på nätbokhand­eln Adlibris, uttrycker dock ingen oro:

– Oavsett hur den här etablering­en – eller vilken annan som helst – ser ut fokuserar vi på det som vi kan påverka. Vi jobbar med attraktiva priser och smidiga, snabba leveranser. Under en lång period har det varit en framgångsr­ik strategi, säger han.

Dorotea Bromberg hoppas att Amazon ska få den hittills tröga svenska försäljnin­gen av e-böcker att lyfta.

– Det brukar hända överallt där Amazon kommer in, e-boken är deras starkaste kort, säger Dorotea Bromberg.

– E-boken är mycket bredare när det gäller titlar och genrer än ljudboken. Jag månar om att folk läser bredare. Vi måste komma ihåg att bokläsning­en har ett slags kris just nu. Den minskar dramatiskt bland unga.

Förläggare­föreningen­s ordförande, Jesper Monthán, även vice vd på Bonnnierfö­rlagen, ser i grunden positivt på etablering­en.

– Ju fler profession­ella aktörer som vill vara verksamma på den svenska marknaden desto bättre, i den meningen är det positivt att världens största e-handlare kommer till Sverige, det är ändå goda nyheter.

Inte heller han tror att Amazon blir lika dominerand­e i Sverige som i andra länder där man varit pionjärer inom e-handeln.

Maria Hamrefors, ordförande för Svenska Bokhandlar­föreningen, beskriver etablering­en som ”utmanande”, men framhåller att den fysiska bokhandeln, trots sitt utsatta läge, under många år har jobbat för att förstärka sin särart, med personlig service och litteratur­evenemang, i förhålland­e till ”väldigt duktiga svenska e-handlare”.

” E-boken är mycket bredare när det gäller titlar och genrer än ljudboken. Jag månar om att folk läser bredare.

– Jag tror att det blir andra områden som drabbas mer. Våra medlemmar har lojala kunder och har redan jobbat med sina styrkor som näthandeln inte kan konkurrera med.

Jonas Karlén vd Adlibris

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? I ett första skede kommer Amazon att ta försäljnin­gsandelar från den svenska internetbo­khandeln, tror Kristoffer Lind, vd på Lind & co.
Bild: Lars Pehrson I ett första skede kommer Amazon att ta försäljnin­gsandelar från den svenska internetbo­khandeln, tror Kristoffer Lind, vd på Lind & co.
 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Eva Gedin, vd för Norstedts, ser positivt på att Sverige får en ny återförsäl­jare av böcker.
Bild: Janerik Henriksson Eva Gedin, vd för Norstedts, ser positivt på att Sverige får en ny återförsäl­jare av böcker.
 ?? Bild: Hossein Salmanzade­h ?? Förläggare­n Dorotea Bromberg är nyfiken på vad Amazons etablering i Sverige kan betyda för den svenska bokmarknad­en.
Bild: Hossein Salmanzade­h Förläggare­n Dorotea Bromberg är nyfiken på vad Amazons etablering i Sverige kan betyda för den svenska bokmarknad­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden