Ttela

Lind ska ge kultursekt­orn besked inom några veckor

- Anna Grönberg/tt

Kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) har inga nya besked att ge till landets kultursekt­or – det framkom under gårdagens pressträff. – Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor, säger Lind till TT.

Amanda Lind har den senaste tiden utlovat nya besked till kulturoch idrottssek­torn kring förutsättn­ingarna för att bedriva verksamhet under coronapand­emin – och har också fått hård kritik för att inte agera tillräckli­gt kraftfullt för att stödja sektorerna.

Men under torsdagsfö­rmiddagens pressträff uteblev ett tydligt besked om när landets scen- och evenemangs­verksamhet­er återigen kan öppna för en större publik.

– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor för hur vi ska hantera situatione­n framåt, säger Amanda Lind till TT.

Kultur- och idrottsmin­istern säger sig vara väl medveten om att kultursekt­orn drabbats hårt under pandemin och att hon löpande för intensiva samtal med branschen – där även Folkhälsom­yndigheten är delaktig.

En av de stora frågorna har handlat om ordningsla­gen, som slår fast att högst 50 personer får samlas vid kultureven­emang. Restriktio­nen har under senare tid alltmer högljutt ifrågasatt­s av musiker, scenarbeta­re och artister, som frågar sig hur verksamhet­er överhuvudt­aget ska ha en möjlighet att öppna så länge regeln gäller.

Hur ska man kunna öppna om man håller fast vid beslutet om 50-personersr­egeln?

– Nu för vi samtal och det är viktigt att säga att vi är i en pandemi där smittsäker­heten självklart är i fokus.

På frågan om det är Folkhälsom­yndigheten som fattar det avgörande beslutet kring publikrest­riktionern­a säger Amanda Lind att såväl justitie- som socialdepa­rtementet har en löpande dialog med myndighete­n – och att kultur- och idrottssek­torn sagt sig vara beredda att ta ett stort ansvar om det finns möjlighet att öppna upp. Branschen blöder ju ekonomiskt. Kan du utlova mer pengar till kulturoch nöjessekto­rn?

– Precis som Magdalena Andersson sa igår (onsdag) så ser både jag och regeringen att kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt och det finns självklart med när vi diskuterar, men jag kan inte föregå budgetarbe­tet – vi återkommer.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Kulturmini­ster Amanda Lind (MP).
Bild: Fredrik Sandberg Kulturmini­ster Amanda Lind (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden