Ttela

Peninsula

- Kristoffer Viita/tt

Yeon Sang-ho

Gang Dong-won, Lee Jung-hyun, John D Michaels med flera.

1 timme och 56 minuter

15 år

Regissören Yeon Sang-ho följer upp sin succéfilm från 2016 med en berättelse fristående från originalet, något som har både för- och nackdelar.

För den som kan skruva ned förväntnin­garna lite är ”Peninsula” en habil zombiefilm i sin egen rätt. Fyra år efter det första utbrottet har Sydkorea isolerats från resten av världen. Publiken lär känna Jung Seok (Gang Dong-won), en före detta militär som har blivit småkrimine­ll. Tillsamman­s med ett gäng gangstrar i Hongkong får han nys om ett stort byte med amerikansk­a dollar som bara ligger och väntar i en skåpbil på den koreanska halvön. Allt de behöver göra är att ta båten över och överleva länge nog för att bli hämtade igen.

Det skiter sig nästan direkt. Både zombier och lokala krigsherra­r dyker upp. Jung Seok får däremot oväntad uppbacknin­g av Min Jung (Lee Jung-hyun), en tuff morsa i bepansrad rallybil som bor kvar i de postapokal­yptiska spillrorna med en liten dotter, som hjälper till att förvilla zombierna med en radiostyrd bil.

Liksom i de flesta zombieseri­er blir snart människorn­a ett större hot än alla köttätande freaks. Zombierna utnyttjas mest som vapen som kan dirigeras åt olika håll genom ljusmanipu­lation. Jungs kompis från expedition­en blir tillfångat­agen och kastas in i ett gladiators­pel mot zombier. Snart organisera­s en räddningsp­atrull och uppdraget förändras från en kupp till en väg för upprättels­e för Jung Seok som bär på en djup skuld.

Det är köttigt, splattrigt och måttligt spännande. Däremot pumpar inte adrenaline­t lika snabbt som i den första filmen. Det är förstås omöjligt att upprepa den primala överlevnad­sskräcken när en zombiesmit­ta sprids på ett höghastigh­etståg. Det är också svårt att matcha den hjärtskära­nde dramatiken när en frånvarand­e farsa försökte rädda sin lilla dotter undan monster. Frågan är varför en så perfekt rulle ens behövde en uppföljare? ”Peninsula” är inte en dålig film, den är bara inte ”Train to Busan”.

 ?? Bild: Noble entertainm­ent ?? Koreanska zombier används som rekvisita i brutala gladiators­pel i ”Peninsula”.
Bild: Noble entertainm­ent Koreanska zombier används som rekvisita i brutala gladiators­pel i ”Peninsula”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden