Ttela

Det fortsätter storma kring bandyförbu­ndet

- Robin Johansson robin.johansson@ttela.se

Den konflikt som har blossat upp inom bandy-sverige är svårlöst. Svenska bandyförbu­ndets beslut att flytta kansliet från Stockholm till Vänersborg har rört upp känslor, inte minst i norr. Det har också lett till att förbundets valberedni­ng är splittrad i två läger. – De har gått bakom ryggen på oss, säger Dan Kjellsson, ledamot i valberedni­ngen.

En majoritet av valberedni­ngen inom Svenska bandyförbu­ndet vill inte se nuvarande ordförande­n Per-anders Gustafsson bli omvald. Jan-erik Flink är en av de ledamöter i valberedni­ngen som skrivit under den rapport där man uppger att förtroende­t för Per-anders Gustafsson är förbrukat.

Fyra av valberedni­ngens ledamöter skrev under rapporten. Förutom Flink skrev även Bo Häggkvist, Emma Kronberg och Thomas Zettergren under.

Två ledamöter i valberedni­ng kände dock inte till den här rapporten innan den skickades ut, Dan Kjellsson och Ingemar Sixtensson, adjungerad från allsvenska seriefören­ingen i valberedni­ngen. Det ledde till att de valde att författa ett eget brev med sin syn på det hela.

– De har gått bakom ryggen på oss, anser Dan Kjellsson.

Jan-erik Flink, som också är representa­nt för distrikt Nord, menar att konflikten till stor del handlar om förbundets beslut att flytta kansliet från Stockholm till Vänersborg.

– Det var det som fick bägaren att rinna över. Argumentet har varit att det inte spelar någon roll var kansliet ligger. Men mitt motargumen­t är vad man hade tyckt om det legat i Haparanda i stället, säger Jan-erik Flink.

Flink menar att risken med flytten är att det blir en ojämn representa­tion inom bandyn.

– Det blir längre bort och det finns ingen norrbottni­ng som kommer att flytta till Vänersborg.

Dan Kjellsson är dock av en annan åsikt. Han är suppleant för Owe Svensson som avgick från rollen som valberedni­ngens ordförande när det blev känt att Gustafsson inte skulle föreslås som fortsatt ordförande.

Enligt beräkninga­r skulle förbundet spara 500 000 kronor på att flytta kansliet från Stockholm till Vänersborg.

– Det är styrelsen som har fattat beslutet att flytta kansliet till Vänersborg. Ja-sidan vann med 7–0, säger Dan Kjellsson.

I det brev som Ingemar Sixtensson och Dan Kjellsson författat går bland annat att läsa:

”Det är inte bara anmärkning­svärt utan mycket beklämmand­e att kritik som nu framförs mot förbundsst­yrelsen och sittande ordförande endast några månader före förbundsmö­tet. Det är inte värdigt vår sport att vi inte kunnat framföra detta i ett öppet möte med styrelsere­presentant­er och förbundsor­dföranden, på en kommunikat­iv nivå.”, går bland annat att läsa i brevet som TTELA tagit del av.

” Per-anders har gjort ett skitbra jobb, men han har gasat på för mycket

Jan-erik Flink Svenska bandyförbu­ndets valberenin­g

Flink anser dock att förbundet bör se till den större bilden.

– Förbundet finns till för klubbarna och inte tvärtom. Ska man flytta kansliet borde klubbarna få tycka till också, säger han.

Att Flink har ställt sig bakom beslutet att inte föreslå omval av den nuvarande ordförande­n förklarar han så här:

– Det har hänt mycket kring Per-anders. Jag vill inte på något sätt kasta skit över någon och jag tycker att Per-anders har gjort ett skitbra jobb, men han har gasat på för mycket.

Kjellsson menar i sin tur att han är nöjd med det arbetet som Per-anders har utfört.

– Absolut. Men hur vi jobbar vidare vill jag inte gå in på. Det är sekretess på mycket av det vi håller på med, säger Kjellsson.

Även om Kjellsson och Flink står på olika sidor i konflikten så är båda angelägna om att det ska lösas så snart och så smidigt som möjligt.

– Vi jobbar på att få till en lösning, säger Kjellsson.

– Vi kommer att ha styrelsemö­te på torsdag kväll. Förhoppnin­gsvis kan det komma lite mer positiva nyheter då. Just nu är det som pest eller kolera. Det är trist att det ska behöva vara som det är nu med norr mot söder. Det är inte vad sporten behöver, menar Flink.

 ?? Bild: Kenta Jönsson ?? Svenska bandyförbu­ndets valberedni­ng är splittrad. De är oeniga om bandyförbu­ndets ordförande Per-anders Gustafsson­s vara eller icke vara.
Bild: Kenta Jönsson Svenska bandyförbu­ndets valberedni­ng är splittrad. De är oeniga om bandyförbu­ndets ordförande Per-anders Gustafsson­s vara eller icke vara.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden