Ttela

Ta in örtagården och låt rosmarinen lyfta alla smaker

-

bjuder på härliga recept varje vecka.

” Under medeltiden ansågs örten skydda mot onda makter samt vara bra för minnet

Itider när många av oss kanske fått ställa in den där semesterre­san till soligare breddgrade­r får man ju trösta sig med vad som bjuds. Ett utmärkt ställe att uppsöka är därför örtagården (eller om så ”bara” hyllan med färska örter i butiken). Dofter och smaker från sydligare länder har en förmåga att transporte­ra oss i tankarna. Det är bara att spänna gomseglet och hänga med på färden.

När jag drar handen genom en rosmarinpl­anta får effekten mig att känna det som om jag sitter på en vitkalkad stenmur i Kalabrien alternativ­t en vinglig pall på Kreta och väntar på att maten ska bli klar. Och ska du bara investera i en enda färsk örtkruka rekommende­rar jag verkligen rosmarin. Med lite tur och kärlek kan den klara sig året om och du har garanterad medelhavsb­oost till dina framtida kulinarisk­a äventyr.

Den där parfymerad­e, nästan lite tallbarrsa­ktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rätter till rentav himmelska höjder. Få vällukter är så pass kraftfulla utan att riskera att bli alltför kvävande.

Aldrig ska jag väl glömma första gången jag fick nöjet att smaka nyfriterad­e snörtunna pommes frites smaksatta med drivor av hackad rosmarin. Rena knarket. Endast tack vare rosmarinen­s inneboende förmåga att förhöja helt vanlig potatis.

Men det är oerhört mycket som gifter sig förunderli­gt väl med den lätt sötbittra kryddighet­en – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen, bär, getost, rabarber, oliver… Det tar liksom aldrig slut.

Till och med själva namnet är extremt vackert. Rosmarin betyder nämligen ”havets dagg”. Under medeltiden ansågs örten skydda mot onda makter samt vara bra för minnet. De eteriska oljorna sägs också verka stimuleran­de för blodcirkul­ationen och skydda mot förkylning.

Inte vet jag, men gott är det hur som helst. Särskilt när det är vitlök och citron med i matchen. Klipp dig några kvistar och res dit smaklökarn­a bär.

 ??  ??
 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Det är oerhört mycket som passar förunderli­gt väl med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen…
Bilder: Janerik Henriksson Det är oerhört mycket som passar förunderli­gt väl med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen…
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden