Ttela

”Jag har ritat och byggt den här båten själv”

- Jerker Norlander

Trots att Lars Lindeman seglat flera år i Västindien är det ändå Bohuslän som nummer ett. Han är ett välbekant inslag i den bohuslänsk­a skärgården när han sakta glider fram med sin husbåt Marinbo. Ofta i naturhamn men sällan i gästhamn.

17 x 6 meter, det vill säga, utrymme som en normal tvårumsläg­enhet, är Lars flytande sommarstug­a och året runt-bostad. Då ingår ständig havsutsikt från alla fönster, solaltan med badstege och en enorm tak-terrass en trappa upp.

Farten är maklig, fem knop om det inte blåser emot. Hela ekipaget är eldrivet. Under däck ligger ett batteripak­et på ett ton som behöver laddas då och då. En generator fixar strömmen och snart skall det bli solceller på takterasse­n. Det är egentligen bara kylskåpet som drar ström där han ligger stilla. Hamnavgift­en för en båt i den här storleken är betydande, så det är sällan som batteriern­a blir laddade i en gästhamn. En vanlig vindgenera­tor räcker inte långt för att lämna ström till batteriern­a.

– Jag har ritat och byggt den här båten själv, säger Lars Lindeman. Det är ingen sjöbåt men i Bohusläns skärgård passar den perfekt.

Jag tror jag har varit inne i varenda liten naturhamn i skärgården från Göteborg till Strömstad under de här elva åren jag haft båten. Jag sneglade också lite på måtten på Göta Kanals slussar när jag satt och ritade.

Som de flesta amatörbygg­en så höll inte tidsplanen för att bygga husbåten. Skrovet byggdes i Skara och med blinkande varningsbi­lar före och efter kördes det till Göteborg där Marinbo byggdes klar och utrustades. Byggtiden blev två år.

Lars är civilingen­jör och lite teknisk nörd. Båten är fylld med elektronik och finurliga lösningar.

– Titta här, säger han, och öppnar ett stort skåp med ett virrvarr av elkablar.

Marinbo är en katamaran. Djupgående är bara 40 cm i fören men i aktern finns två kölar på 1,2 meter.

– Det är aldrig några problem med djupgående­t. Ofta ligger jag för ankare och använder gummibåten eller så lägger jag fören mot land. Sjutton meter ut från stranden brukar det alltid vara tillräckli­gt djup för kölarna.

Han berättar om ungdomens somrar på Grängesber­gsbolaget sommarkolo­ni på Södra Långö och några år som ledare på Lasse Lundbergs seglarskol­or i Fjällbacka.

– Jag är egentligen seglare till hundra procent, säger han.

Tidigare jobbade han mycket i USA och Nederlände­rna, med personsöka­re som då var hett. När mobiltelef­onerna kom försvann marknaden direkt för personsöka­rna.

– Och jag blev arbetslös, säger han.

Då fick han stanna upp i tillvaron och tänka till. Skulle han fortsätta eller ta upp livsdrömme­n som seglare ?

Seglaren vann och sedan dess, 23 år senare, har Lars Lindeman seglat.

– Jag ägnar mig åt att transports­egla båtar som skall över Atlanten från Europa och sedan charterseg­las i Västindien. Charterseg­ling i Västindien verkar lockande men det är ofta ett riktigt skitgöra. Glöm det där med hängmatta under en palm och söta drinkar. Du skall helst vara osynlig på båten men ständigt var tillhands för passagerar­na.

Han jämför en Atlantsegl­ing med att åka spårvagn i Göteborg. Lika lätt, fast tråkigare.

Tillsamman­s med två kompanjone­r köpte han en segelbåt i Medelhavet på hela 94 fot. En enormt stor segelbåt som var svårare at få i charter än de hade trott.

– Vi hade inte en chans mot de etablerade firmorna, suckar han.

Valet av husbåt var enkelt.

– Min ekonomi skulle aldrig klara ett köp av en ”riktig”båt med den komforten som jag har nu. Köpa något väl begagnat var heller aldrig aktuellt.

Vintertid ligger Marinbo i Göteborg tillsamman­s med flera andra husbåtar.

som bostad

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Lars är civilingen­jör och lite teknisk nörd. Båten är fylld med elektronik och finurliga lösningar.
Bild: Jerker Norlander Lars är civilingen­jör och lite teknisk nörd. Båten är fylld med elektronik och finurliga lösningar.
 ??  ?? Lars Lindeman.
Lars Lindeman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden