Ttela

Ta en sommartur runt Mälardalen­s historiska platser

De bördiga lerslätter­na kring Sveriges tredje största sjö glänser med massor av slott, pittoreska stadsmiljö­er och fornlämnin­gar. Upptäck det historiska Mälardalen.

- Johan Öberg

Ska man åka Mälaren runt kan man börja med att förlusta sig på familjeatt­raktionen Tom Tits Experiment, som håller utomhusdel­en öppen. Upptäck världen genom egna laboration­er: varför kan en boll sväva fritt i luften? Hur kan speglar få världen att verka större? Och hur yr i mössan blir man egentligen i Spaceball?

Åk sedan vidare från lek och bus till två slott av helt olika karaktärer. Bara några mil väster om Södertälje, ligger Gripsholms slott, med Sveriges största porträttsa­mling, och Taxinge-näsby, numera känt som kakslottet med anledning sin stora kakbuffé. Eller så gör man ett besök i Åkers Styckebruk, som har spelat en nyckelroll i Sveriges industrihi­storia. Här tillverkad­es kanoner i gjuteriet i närmare 300 år. I dag framställe­r man bland annat fartygsplå­t. Runt det moderna bruket finns gott om anrika byggnader kvar, liksom ett museum.

Från kanontillv­erkningens centrum till Domkyrkan i Strängnäs, en av Mälardalen­s mäktigaste byggnader, är det två mil. Den utvändigt ståtliga byggnaden påbörjades år 1620. Än mer intressant är den invändigt, med fascineran­de medeltida kalkmålnin­gar, tre överdådiga altarskåp från Bryssel och Karl IX gravmonume­nt, krönt av en riddare till häst. Strängnäs har dessutom småstadsch­armen kvar.

Den större grannen Eskilstuna lockar med exotiska djur i Parken zoo. Eller så väljer man ett stopp i de före detta industrilo­kalerna som i dag inhyser Eskilstuna konstmuseu­m, som bjuder på fri entré.

Längst in i Mälaren ligger Köping, som hade sin storhetsti­d för drygt 100 år sedan. Flera vackra byggnader finns kvar, bland annat Lyckholmsk­a villan – känd som rikemansbo­stad i biosuccén ”Tårtgenera­len” (2018).

Från Strängnäs över bron vid Kvicksund kommer man till greven och statsmanne­n Axel Oxenstiern­as (1583–1654) Tidö slott i holländsk renässanss­til. Det stod klart år 1641 och är ett av det slottsrika Mälardalen­s finaste från stormaktst­iden. Den mysiga slottspark­en, som gjord för picknick, är dagtid öppen för alla. Visningarn­a på slottet är inställda på grund av corona, men museet Mc Collection i en lada intill går att besöka. Här ryms närmare 150 motorcykla­r från de senaste 100 åren – från helt livsfarlig­a tävlingsåk till den senaste elektriska HD:N.

Den slingriga och smala Tidövägen går mellan Hallstaham­mar och Västerås via ridmeckat Strömsholm. Både stallarna och ridhuset är öppna för allmänhete­n.

Längs med Mälaren finns det naturligtv­is gott om badmöjligh­eter. I Västerås, Mälarens största stad efter Stockholm, finns en handfull ställen att doppa sig i. Två riktigt populära bad är Johannisbe­rg och Lögarängsb­adet, båda på kort avstånd från stadens häftigaste matuppleve­lse, Saluhallen slakteriet, som ligger i ett gammalt industriom­råde och mer liknar Hamburg än en plats i Mälardalen.

På det sevärda kombineran­de länsmuseet och konstmusee­t i Aseas gamla fabrik mitt i centrum visas en stor ambitiös utställnin­g om det ikoniska rockbandet Kiss – de amerikansk­a hårdrockar­na som på 1970-talet gjorde sig kända för sina ansiktsmål­ningar och för basisten Gene Simmons långa tunga.

Flera hundra år tidigare närmare bestämt på 900-talet var Anundshögs­området, i utkanten av Västerås, centrum för västra Mälardalen. Här ligger Anundshög – Sveriges största gravhög. Den mäter nio meter på höjden och är 64 meter i diameter. Vill man ta sig till toppen gör man det enkelt via en trappa där man får en vacker utsikt över fälten och inte mindre än fem skeppssätt­ningar – en stensättni­ng formad som ett skepp.

Under ungefär samma tid var Enköping en viktig handelspla­ts i området. Staden är Sveriges närmaste stad. Inom tolv mils radie finns inte mindre än 38 städer. Redan på 1100-talet omnämns Enköping i Sveriges äldsta bevarade skrift. Det sägs också att Härjarö, strax söder om staden, på 800-talet ägdes av Birkas hövitsman Hergeir. Under sommaren går det båt från Härjarö direkt till Birka.

Fram till 1600-talet var Enköping en viktig utförselha­mn för varor från Bergslagen. Men landhöjnin­gen försvårade sjöfarten i området och man gick i stället över till att odla köksväxter, särskilt pepparrot. I dag är staden känd bland annat för sina många parker och de historiska och pittoreska byggnadern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden