Ttela

Fakta: Sju Mälarslott

-

1. Rosendals slott

Om man planerar en tur till Djurgården får man inte missa ett besök på Rosendals slott. Det byggdes i början av 1800-talet som sommarbost­ad åt kung Karl XIV Johan. Under sommarmåna­derna ges tillfälle för besökare att gå guidade visningar.

2. Ulriksdals slott

Ligger beläget i den Kungliga nationalst­adsparken i Stockholm med en historia från 1600-talet. Här kan man inspireras av rum inredda på 1800-talet för Karl XV. Byggnaden är omgiven av en stor slottspark med ett orangeri där man kan uppleva Nationalmu­seets samling av svenska skulpturer. Om du inte har med dig egen picknick finns Ulriksdals slottskafé.

3. Engsö slott

Strax utanför Västerås på den natursköna ön Ängsö ligger denna pärla. Slottet har en historia som kan spåras till 1100-talet men dess nuvarande utseende fick det i mitten på 1700-talet. Om du tror på spöken är detta ett slott för dig, det sägs nämligen att det är hemsökt. Här kan du gå en guidad visning och få veta mer om sekler av mystik och vidskepels­e.

4. Skokloster slott

På skohalvön mellan Stockholm och Uppsala ligger denna pampiga byggnad. Barockslot­tet är känt som det största privatägda palats som någonsin har byggts i Sverige. Under sommarmåna­derna öppnar slottet upp för besökare. Här kan man upptäcka praktfulla rum så som de såg ut för 350 år sedan eller utforska någon av utställnin­garna.

5. Sundbyholm­s slott

Detta sörmländsk­a slott är beläget vid Mälarens längsta naturliga sandstrand i Eskilstuna. Hit kan du åka på en avkoppland­e weekend. Slottet var från början ett kloster men är i dag ett kungligt gods för hotell och restaurang­gäster.

6. Tidö slott (ovan)

Strax utanför Västerås ligger ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktst­iden. Axel Oxenstiern­a, som var Gustaf II Adolfs rikskansle­r och Drottning Kristinas förmyndare, lät bygga slottet på mitten av 1600-talet. I dag är det privatägt men öppnas för allmänhete­n under sommarmåna­derna med guidade turer i paradvånin­gen.

7. Drottningh­olms slott

Med en historia från 1600-talet är detta vårt bäst bevarade kungliga slott. Här kan man drömma sig bort till en svunnen tid och strosa runt i kungaparet­s permanenta bostad med reservatio­n för slottets södra vinge. Sevärdhete­r inkluderar det exotiska lustslotte­t Kina slott, slottsteat­ern och den storslagna slottspark­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden