Ttela

Pressklipp

-

Komplex problembil­d kan lätt ge uppgivenhe­t

Problembil­den är dock komplex. Det gör att lösningarn­a måste bli därefter. Men att det finns oändligt mycket att göra för att skärpa kampen mot våldet, trots jämställdh­etens landvinnin­gar, är extra viktigt av två skäl. Det ena är pandemin. Det andra är att våld i nära relationer är vanligare bland unga än bland vuxna. Så många som nästan en fjärdedel av alla tjejer uppger sig ha utsatts för våld av en nuvarande eller före detta partner (enligt en kortanalys från Brå). Inför sådan statistik är det lätt att känna uppgivenhe­t. Maria Haldesten i Hallands Nyheter (center)

Motstånd mot Pride är politiskt Wiechel förvränger därför historien när han påstår att ”[v]ad som en gång, och i flera delar av världen, började som en rörelse för alla hbt-personer har utvecklats till att bli en politisera­d rörelse”. Pride har alltid varit politiskt. Det betyder dock inte att det är opolitiskt eller neutralt att hindra Försvarsma­ktens deltagande i Pride. Även detta är ideologi, men med andra utgångspun­kter. Det vet naturligtv­is Sverigedem­okraterna, om inte annat efter sina många studiebesö­k i Polen och Ungern. Problemet är inte att försvarsma­kten tar ställning, utan att man inte tar ställning för partiets värderinga­r. Det som skaver hos de konservati­va är inte att statymotst­åndare politisera­r historien, utan att de själva håller på att förlora greppet om historiesk­rivningen. Politiker har sina strategier, men politiken förblir politisk. Elsa Kugelberg i Dagens Nyheter (ob liberal)

Löneökning inte värt priset

Våren och sommaren har dock visat att alla förutsägel­ser som har med covid-19 att göra är osäkrare än SMHI:S långtidspr­ognoser. Det enda vi vet är att vi måste vara beredda på det värsta. Och då måste försiktigh­etsprincip­en vara vägledande. Löneökning­ar förutsätte­r tillväxt. Undersökni­ngar visar att det finns en stor förståelse för det hos löntagarna. De flesta förväntar sig en lägre löneökning­stakt. Måtte också fackföreni­ngsrörelse­n begripa det och inte tvinga fram fler uppsägning­ar genom orimliga lönekrav. Henrik Sundbom i Svenska Dagbladet (ob moderat)

Habil Hultqvist

Folkhemsep­okens hyckleri i frågor om alliansfri­het är måhända på väg att begravas en gång för alla? Den svenska folkopinio­nen har vid flera tillfällen under Hultqvists tid som statsråd vägt över för ett medlemsska­p i Nato. Ett avtal ska tas fram! Departemen­ten förbereder nu en lagstiftni­ng som gör det möjligt för svenska och finska stridskraf­ter att ge och ta emot hjälp i en kris. Konstrukti­onen är ett så kallat avtal om värdlandss­töd vilket ”innebär att finska och svenska förband ska kunna verka och lösa sina uppgifter på respektive lands territoriu­m” (min kursiverin­g). Utveckling­en vad gäller internatio­nella samarbeten för att möta det ryska hotet mot Sverige under Peter Hultqvists tid är anmärkning­svärd, och han har brett stöd i riksdagen för strategin. Jens Runnberg i Falu-kuriren (ob liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden